ČOVIĆEV LIVANJSKI ČIR: Evo zašto Plenković dolazi baš u Livno podržati HDZ i Borjanu Krišto 

Nimalo slučajno, Plenković će aktivno podržati Čovićev HDZ baš u Livnu, rodnom gradu kandidatkinje HDZ-a za Predsjedništvo BiH, Borjane Krišto.

  • Mini market

  • 28. Sep. 2022  28. Sep. 2022

  • 3

Lider HDZ-a Hrvatske, Andrej Plenković, stiže večeras u Livno gdje će sudjelovati na predizbornom skupu HDZ BiH koji u tom gradu, ali i cijelom Livanjskom kantonu, stoji prilično loše. 

Dolazak Plnkovića na predizborni skup Čovićevog HDZ-a, potvrdio je glasnogovornik Vlade Hrvatske Marko Milić

"Premijer ide u Livno podržati predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH. Potrebna je velika mobilizacija Hrvata da bi se spriječio izborni inženjering po postojećem okviru. Vjerujem da će svi izaći. Ide se s jedinstvenom listom i vjerujem da će Hrvati uspjeti ostati legitimno predstavljeni", rekao je. 

Nimalo slučajno, Plenković će aktivno podržati Čovićev HDZ baš u Livnu, rodnom gradu kandidatkinje HDZ-a za Predsjedništvo BiH, Borjane Krišto.

Nije tajna da Krišto kao i njen HDZ u Livanskom kantonu ne uživa većinsku podršku građana. Štaviše, Livanjski kanton je jedini s hrvatskom većinom u kome je HDZ u opoziciji. Tamo je na vlasti široka koalicija nekoliko stranaka koju predvodi Ivan Vukadin, sa svojom strankom Hrvatski nacionalni pomak, koja je nastala prije nekoliko godina kao rezultat raskola unutar Čovićevog HDZ-a.  

Predstojeće izbore Čović vidi i kao šansu da ojača poziciju HDZ-a u ovom kantonu, pa je i to jedan od razoga zašto je za Predsjedništvo BiH kandidirao upravo Borjanu Krišto. Čoviću je važno da HDZ-ova kandidatkinja za Predsjedništvo BiH dobije podršku u rodnom Livnu, kao što mu je jednako važno da HDZ napokon ostvari prevlast u ovom "pobunjeničkom kantonu".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...