UZBUNA U CRNOJ GORI NAKON VUČIĆEVOG POTEZA: Puzajuća agresija Srbije na Crnu Goru može prerasti u aktivniju…

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić kazao je da nije upoznat sa tom informacijom i da ona nije u domenu SDT-a.

  • Regija

  • 29. Sep. 2022  

  • 1

Prisustvo pojedinih funkcionera Vučićeve Srpske napredne stranke iz Niša u Budvi i njihovo direktno učestvovanje u predizbornoj kampanji DF-a direktan je atak na Ustav Crne Gore - ocijenio je ministar vanjskih poslova Crne Gore u tehničkom mandatu Ranko Krivokapić.

- Mislim da član 54 Ustava zabranjuje djelovanje političkih organizacija iz inostranstva. Imajući u vidu da su povratnici, očigledno da postoji politička volja da se oni ne uhapse i ne procesuiraju jer je to politički rečeno puzajuća agresija, čime ta norma u Ustavu pokazuje da je na djelu puzajuća agresija druge države na Crnu Goru i tu država mora reagovati - objašnjava Krivokapić, piše Gradski portal.

A upravo nereagovanjem, kako dodaje, pokazuju šta je politička volja u crnogorskoj vlasti. Političke strukture koje su na vlasti u Srbiji, podsjeća Krivokapić, to rade godinama. 

- Situacija koja se događa u Budvi oslikava nemoć i nespremnost da se brani krovni pravni akt. Jedina dobra okolnost je to što smo punopravna članica NATO-a. Da nema tog elementa siguran sam da bi puzajuća agresija prešla u aktivniju nego što je trenutno, što ne znači da neće. U sklopu ruskog uticaja na određene političke subjekte i njihovo finansiranje, zna se jasno koji su i što su. Pozvao sam tužilaštvo da postupi po saznanjima i zatraži informacije od naših NATO partnera, kako bi preuzeli pravne akcije, jer će oni iz onoga što je sada puzajuće prerasti u aktivni dio u zavisnosti od volje onih koji ih finansiraju - smatra Krivokapić.

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić kazao je da nije upoznat sa tom informacijom i da ona nije u domenu SDT-a.

- Djeluje mi da se tim trebalo baviti Osnovno državno tužilaštvo, i to tek onda kada policija kao organ koji obezbjeđuje državnu granicu i donosi rješenja o zabrani ulaska iz određenih razloga u skladu sa Zakonom o strancima procijeni da o tome postoji osnov sumnje da je učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti - istakao je Radonjić.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja je, govoreći o aktivnostima funkcionera druge zemlje u predizbornim radnjama, kazao da je nažalost to već viđen scenario, podsjećajući da se to dešavalo i uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora u Nikšiću.

- Svako ko to radi i proglašava izbore bitkama, ne misli dobro građanima Crne Gore. Izbori su demokratski čin, čak i u monizmu. Zašto tenzije, zašto maskirna lica, zašto neko sa strane koji je plaćen da bi poremetio odnose među građanima? Hoćemo li posle da nastavimo da živimo sa tim ljudima - upitao je Škrelja.

Podsjetimo, Stranka slobode i pravde je saopštila da su načelnik Nišavskog okruga Petar Babović, odbornik Miroslav Đokić, te radnici lokalnih preduzeća Dušan Mihajlović, Olivera Đorđević i Jelena Denić, trenutno u Crnoj Gori kako bi pomogli partnerima u kampanji za predstojeće lokalne izbore. Iz Stranke slobode u pravde podsjetili su i na prošlogodišnju aferu, kada je osam niških naprednjaka protjerano iz Crne Gore zbog učestvovanja u izbornoj kampanji u Nikšiću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...