RAT UŽIVO: Poljski ministar uzdrmao Rusiju - "Ako upotrebite nuklearno oružje, NATO će..."

Danas je 218. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 29. Sep. 2022  29. Sep. 2022

  • 7

22:50 Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau rekao je u intervjuu poljskom radiju RMF FM da će NATO imati konvencionalni odgovor na mogući ruski nuklearni napad na Ukrajinu.

Na pitanje da li će trupe NATO-a ući u Ukrajinu, Rau je rekao da se to ne može isključiti. Dodao je, međutim, da konvencionalno oružje, poput avijacije i projektila, ne mora nužno biti lansirano sa ukrajinskog tla.

22:40 Bugarski ministar odbrane Dimitar Stojanov rekao je da njegova zemlja nikada neće dostaviti teško naoružanje Ukrajini sve dok je on na vlasti i dok parlament ne odluči drugačije.

Saopćenje je dato nakon što je ukrajinski ambasador Vitaliy Moskalenko 29. septembra podnio svoj drugi službeni zahtjev za oružjem.

22:25 Posebni izaslanici za holokaust deset zemalja zajedničkim su saopćenjem danas poručili da ruski predsjednik Vladimir Putin diskursom o "denacifikaciji" Ukrajine iskrivljava povijest, vrijeđa žrtve holokausta i potkopava napore da se on više nikada ne dogodi.

Saopćenje je objavljeno povodom 81. godišnjice nacističkog masakra gotovo 34 hiljade Židova u Babij Jaru kod Kijeva, pri čemu se ističe kako "nikada ne smijemo dopustiti da sjećanja na te žrtve i sve koji su ubijeni u holokaustu budu obeščašćena, izbrisana ili cinično zloupotrijebljena u političke svrhe".

22:00 Ruski televizijski voditelj Vladimir Solovjov, veliki podržavatelj Kremlja od ruske vojske i mobiliziranih je u svom zabrinutom monologu na državnoj televiziji zatražio da se "bore onako kako su naučeni", a također se žalio i na ljude koji bježe iz Rusije. 

"Zabrinjavajuće je, zbilja zabrinjavajuće da nakon Harkiva nije bilo nikakve ofanzive, cijeli Zapad nam se ruga. Imam veliki zahtjev za našu vojsku - borite se onako kako znate i kako ste naučeni kako bi počeli s objavama o mjestima koja su oslobođena. 300 hiljada ljudi je mobilizirano", rekao je Solovjov nakon čega je duboko uzdahnuo 

21:30 Putin o aktuelnoj mobilizaciji - Ako je napravljena greška, treba je ispraviti

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je da se, kako je kazao, isprave greške u aktuelnoj mobilizaciji koja se vrši u Rusiji za ofanzivu u Ukrajini, dok raste nezadovoljstvo zbog često haotičnog pozivanja vojnih obveznika.

Mediji i Rusi na društvenim mrežama izvještavaju o slučajevima mobilizacije starijih osoba, studenata, bolesnika ili ročnika bez vojnog iskustva. Mobilizacija je također izazvala demonstracije i bijeg tisuća muškaraca u inozemstvo.

"Ova mobilizacija postavlja mnoga pitanja. Moramo ispraviti sve greške i osigurati da se više ne ponove", rekao je Putin tokom videokonferencije sa svojim Vijećem sigurnosti, koji je prenosila ruska televizija.

20:50 Turska pozvala Rusiju na mirovne pregovore

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u telefonskom pozivu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da poduzme korake za deeskalaciju napetosti u Ukrajini i pozvao ruskog čelnika da produži sporazum kojim se štiti izvoz žitarica preko Crnog Mora. 

Zatražio je od Putina da mirovnim pregovorima da još jednu priliku. Koridor žitarica uz posredovanje UN-a i Turske, koji omogućuje izvoz, trebao bi prestati funkcionirati krajem studenog i mogao bi se ponovno pokrenuti uz potporu Rusije i ostale tri strane u sporazumu.

19:55 Ukrajinske snage ponovno zauzele Kupjansk

Ukrajina je zauzela Kupjansk i protjerala rusku vojsku s njihovih preostalih položaja na istočnoj obali rijeke koja dijeli taj grad u sjeveroistočnoj Ukrajini, javlja AFP. 

Veći dio Kupjanska, strateškog željezničkog čvora, ponovno je zauzet ranije ovog mjeseca u sklopu protuofanzive ukrajinskih trupa na sjeveroistoku zemlje. Neke ruske trupe zadržale su se na istočnoj obali rijeke Oskil. Civili su pobjegli na ukrajinski teritorij, dok se snažno danonoćno granatiranje nastavilo.

19:20 Guterres: Aneksijama nema mjesta u modernom svijetu

Aneksiji ukrajinskih regija, koja bi trebala biti dovršena sutra, nema mjesta u modernom svijetu, smatra glavni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sutra će pokrenuti službenu aneksiju 15 posto ukrajinskog teritorija i predsjedati ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji.

"Nijedna odluka da se nastavi s aneksijom ukrajinskih regija Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje ne bi trebala imati pravnu vrijednost i svaka zaslužuje osudu", rekao je Guterres.

18:50 Putin: Rat u Ukrajini je rezultat raspada SSSR-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da su sukobi u bivšem SSSR-u, uključujući i aktualni između Rusije i Ukrajine, rezultat raspada Sovjetskog Saveza te je optužio Zapad da sije razdor.

"Znamo da Zapad stvara scenarije za raspirivanje novih sukoba na prostoru ZND-a. Ali već ih imamo dovoljno", rekao je Putin na sastanku s dužnosnicima sigurnosnih službi zemalja članica Zajednice neovisnih država (ZND) koja okuplja većinu država nastalih raspadom SSSR-a.

18:25 Talijani koji žive u Rusiji trebali bi razmisliti o napuštanju zemlje

Talijanskim iseljenicima u Rusiji "preporučuje se da razmotre je li njihov boravak neophodan, a ako nije, da napuste zemlju", stoji u saopćenju ambasade, upozoravajući da izlazak postaje sve teži.

18:00 Putin: Zapad je spreman izazvati krvoproliće

Vladimir Putin optužio je zapad da je spreman izazvati krvoproliće i "obojene revolucije" u bilo kojoj zemlji. 

Ruski predsjednik, koji nije imenovao konkretnu državu niti dao bilo kakve dokaze, razgovarao je putem videolinka s čelnicima obavještajnih službi bivše sovjetske Zajednice neovisnih država.

Očekuje se da će Putin sutra potpisati dekret kojim se Rusiji pripajaju četiri ukrajinske regije, nakon čega će održati govor na tu temu.

17:45 U Kramatorsku povrijeđeno 11 ljudi

Najmanje 11 osoba je ozlijeđeno, od kojih jedna teško, kada su četiri ruske rakete pogodile grad Kramatorsk u Donjecku na istoku Ukrajine, prenosi Euronews

17:20 Ukrajinske snage nastavljaju se približavati okupiranom gradu Limanu u Donjecku, prenosi tamošnji čelnik Aleksander Petrikin kojeg podržava Rusija. 

"Željezničko čvorište palo je u ruke ruskih snaga i njihove savezničke milicije krajem maja, ali situacija je postala teška za snage koje pokušavaju zadržati teritorij", rekao je Aleksander Petrikin, proruski šef gradske uprave. 

alt

17:00 Pogođena pomoćna infrastruktura kod nuklearke u Zaporižji

RIA Novosti javlja da su Ukrajinci pustili dron kod nuklearne elektrane u Zaporižji, ali da nema veće štete. "Reaktoru ništa ne prijeti, dron se zabio u pomoćnu infrastrukuturu. Vatrogasci sada dovršavaju gađenje. Nema opasnosti u smislu nuklearne prijetnje", rekao je Jevhen Balicki, ruski predstavnik vlasti u Zaporižji za RIU. 

16:45 Zelenski saziva hitan sastanak Vijeća za odbranu

Sergij Nikiforov, glasnogovornik Volodomira Zelenskog, objavio je na Facebooku da je ukrajinski predsjednik sazvao hitan sastanak.

"Predsjednik Volodimir Zelenski sutra saziva hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine. Dnevni red i ostali detalji bit će objavljeni naknadno", piše Nikiforov.

16:30 Putinova TV odobrojava vrijeme do aneksije

Na državnom TV kanalu Rusija 24 pojavio se sat koji odbrojava vrijeme do aneksije okupiranih ukrajinskih teritorija.

16:20 Institut za rat: Rusi bi mogli izgubiti novi grad u Donjecku, Ukrajinci ih okružuju

Ruske snage i dalje su pod pritiskom u dijelovima regija koje planiraju pripojiti. Institut za proučavanje rata (ISW) izvještava da se ruska vojska suočava s neizbježnim porazom u gradu Limanu, jugoistočno od Izjuma.

ISW kaže da su ruski vojni blogeri jučer s rastućom zabrinutošću raspravljali o ukrajinskim uspjesima oko Limana, "sugerirajući da bi se ruske snage u ovom području mogle suočiti s neizbježnim porazom".

15:14 Operater plinovoda: Plin će vjerojatno prestati curiti u ponedjeljak

Plin će iz oštećenog plinovoda Sjeverni tok 1 vjerojatno prestati curiti u ponedjeljak, objavio je operater plinovoda.

Nije moguće prognozirati kad bi plinovod ponovno mogao biti u funkciji dok se ne procijeni šteta, rekao je glasnogovornik tvrtke Nord Stream AG za Reuters.

Tvrtka je dodala da će procjenu moći izvršiti tek kada bude u mogućnosti doći do tog područja.

"Ne možemo davati prognoze dok ne budemo znali razmjere štete. Procjenu štete moguće je izvršiti na licu mjesta čim se uspijemo približiti terenu. Trenutno je to zabranjena zona", rekao je glasnogovornik tvrtke.

14:44 Njemačka građanima: Štedite plin čak i ako zahladi

Njemački dužnosnici pozivaju građane da pokušavaju štedjeti plin neovisno o hladnijem vremenu nakon što su službene brojke, unatoč ranijim pozivima na štednju, pokazale natprosječnu potrošnju energije.

"Bez značajnih ušteda, što uključuje i privatna kućanstva, bit će teško izbjeći nestašicu plina ove zime", rekao je u priopćenju za javnost Klaus Mueller, ravnatelj njemačkog regulatora za energetiku.

"Potrebno je smanjenje potrošnje energije od najmanje 20% kako bi se izbjegle nestašice", objavio je regulator.

"Treba štedjeti na plinu čak i ako postane hladnije s dolaskom zime. To ovisi o svakom od nas", rekao je Mueller.

14:00 Stigle nove fotografije Baltika, plin suklja iz mora

DANAS su se pojavile nove fotografije koje prikazuju curenje plina iz, po svemu sudeći, sabotiranog plinovoda Sjeverni tok.

alt

13:51 Stigla nova fotografija curenja plina iz Sjevernog toka

Danas se pojavile nova fotografije koja prikazuju curenje plina iz, po svemu sudeći, sabotiranog plinovoda Sjeverni tok 1. Ako je suditi prema fotografijama, čini se da je curenje plina iz Sjevernog toka 1 puno intenzivnije od curenja iz Sjevernog toga 2.

U vrijeme kad je došlo do curenja Sjeverni tok 2 nije bio funkcionalan, ali cijevi su neovisno o tome bile pune plina. 

Oba plinovoda su konstruirana kako bi ruski plin dovodile iz Rusije do Njemačke, a potom dalje prema drugim zemljama EU-a.

Pritisak plina u plinovodi Sjeverni tok 1 pao je gotovo na nulu u trenutku kad je došlo do curenja. Rusija je još u kolovozu zaustavila opskrbu Europe plinom Sjevernim tokom 1, pri čemu e tvrdila da zbog zapadnih sankcija plinovod ne može funkcionirati na siguran način

Švedska je, podsjetimo, jutros potvrdila da je identificirala još jednu lokaciju curenja plina, ali ne zna se u kojem plinovodu.

13:30 Orban želi spriječiti dosad najjače europske sankcije Rusiji

MAĐARSKA neće podržati novi paket europskih sankcija protiv Rusije budu li one uključivale energetske sankcije, poručio je visoki dužnosnik mađarske vlade.

13:28 Zbog redukcija struje u EU mogle bi se ugasiti mobilne mreže, tvrde telekomi

MOBILNE mreže u Europi mogle bi ove zime privremeno ostati bez napajanja ako vlade odluče ograničiti potrošnju struje, upozoravaju izvori u telekomunikacijskom sektoru.

13:25 Guardian: Rusija eskalira korištenje iranskih dronova kamikaza

Rusija navodno eskalira upotrebu iranskih bespilotnih letjelica kamikaza u južnoj Ukrajini te ih koristi u napadima na južnu luku Odesu i obližnji grad Mikolajiv, piše Guardian te dodaje kako postoje procjene i da je Kremlj stotine dronova rasporedio na Krimu i na drugim okupiranim područjima. 

Bespilotne letjelice koje se nazivaju i "lebdeće streljivo", također su korištene protiv ukrajinskih topničkih položaja na istoku zemlje, uključujući regiju Harkova, navodi Guardian. Britansko ministarstvo obrane prvi je put zamijetilo rusko korištenje iranskog oružja sredinom rujna.

13:10 Putin sutra Rusiji pripaja 15 posto Ukrajine: "Ovo je točka s koje nema povratka"

ODLUKA ruskog predsjednika Vladimira Putina da i formalno pripoji četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji je najveća prisilna aneksija u Europi od početka Drugog svjetskog rata.

13:00 Ruska mobilizacija je neviđeni debakl. I regruti shvaćaju da su topovsko meso

OSAM dana nakon što je Vladimir Putin proglasio “djelomičnu” mobilizaciju, već se pretvorila u potpuni debakl.

alt

12:50 Peskov o Sjevernom toku: Teško je zamisliti da se taj terorizam dogodio bez uplitanja države

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je eksplozije na Sjevernom toku i sugerirao da je u to umiješan Zapad.

"Vrlo je teško zamisliti da bi se takav teroristički čin mogao dogoditi bez uplitanja države", rekao je Peskov na svom dnevnom brifingu za medije i pozvao na hitnu istragu.

12:45 Finska sutra zatvara granicu Rusima

FINSKA će od sutra zatvoriti svoju granicu za ruske turiste, potvrdio je danas finski šef diplomacije Pekka Haavisto.

12:40 Rusija će sutra na proslavi u Moskvi službeno proglasiti aneksiju dijelova Ukrajine

Objavljen je datum kada će Rusija službeno proglasiti aneksiju istočnih i jugoistočnih dijelova Ukrajine. To će se dogoditi sutra, 30. rujna, potvrdio je Kremlj.

Glasnogovornik Kremlja Peskov objavio je da će Putin sutra potpisati aneksiju okupiranih dijelova Ukrajine u 15 sati po moskovskom vremenu (14 sati po hrvatskom vremenu). 

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti u Rusiji malo prije službene objave Kremlja izvijestila je da su "zastupnici Dume dobili poziv u Kremlj na događaj 30. rujna na kojem će sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin" te se također navodi da će svečanost početi u 15 sati. 

Podsjetimo, jutros je na Crvenom trgu u Moskvi postavljena pozornica s velikim ekranima i golemim natpisima na kojima piše da su Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja dijelovi Rusije. 

12:35 NATO: Eksplozije na Sjevernom toku izazivaju duboku zabrinutost

NATO se oglasio priopćenjem vezano uz eksplozije na Sjevernom toku 1 i 2.

12:30 Operater Sjevernog toka traži opremu za popravak sabotiranog plinovoda

OŠTEĆENJA na ruskom plinovodu Sjeverni tok 1 mogla bi biti popravljena opremom specijalizirane udruge za popravak cjevovoda i podmorsku intervenciju PRSI Pool, izvijestio je operater danas u izjavi za Reuters.

12:25 Volkswagen odlazi iz Njemačke zbog nestašice plina?

KOMPANIJA Volkswagen možda odlazi iz Njemačke. Ako nestašica plina potraje i nakon zime, mogli bi preseliti proizvodne pogone, kaže najveći europski proizvođač automobila.

12:20 U Crnoj Gori uhićeno više osoba, navodno su špijunirali za Ruse

CRNOGORSKE Vijesti pišu da je u Podgorici uhićeno više osoba zbog toga što su radile za rusku obavještajnu službu. Među uhićenima navodno ima i Rusa.

12:15 Gradonačelnik Severodonjecka kaže da su Rusi izvršili nove napade

Oleksandr Struk, gradonačelnik Severodonjecka, objavio je na svom Telegramu priopćenje o navodnim ruskim napadima tijekom noći na grad Orihiv. 

"Privatne kuće pretrpjele su brojna razaranja. Uslijed granatiranja došlo je do požara ukupne površine više desetaka četvornih metara. Vatrogasci su brzo lokalizirali požar. Prema dostupnim informacijama, žrtava nema. Danas je okupator ponovno granatirao grad Huljajpole. Uništene su tri kuće. Neprijatelj nastavlja politiku terora i zastrašivanja. Objekti civilne infrastrukture su svaki put mete", napisao je Struk. 

11:10 Obavještajci: Brodovi ruske mornarice viđeni na mjestu sabotaže Sjevernog toka

Europski sigurnosni dužnosnici u ponedjeljak i utorak primijetili su brodove ruske mornarice u blizini mjesta curenja u plinovodu Sjevernog toka koje je vjerojatno uzrokovano podvodnim eksplozijama, objavio je CNN, pozivajući se na američke obavještajce. Zasad se ne zna jesu li ti ruski brodovi povezani s eksplozijama.

Prošlog tjedna blizu mjesta curenja viđene su i ruske podmornice. 

10:50 Zaharova: Sjeverni tok je sabotiran na mjestu koje kontroliraju američki obavještajci

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova navelo je da su se puknuća plinovoda Sjeverni tok, koja su uzrokovala istjecanje plina kod obala Danske i Švedske, dogodila na području koje je "u potpunosti pod kontrolom" američkih obavještajnih agencija.

10:45 Rusi o oštećenju plinovoda: Dogodilo se u zoni pod kontrolom američkih obavještajaca

S OBZIROM na prirodu napada na ruske plinovode Sjevernog toka, većina se analitičara slaže da su to mogle izvesti samo državne službe. S druge strane, Rusija želi prebaciti krivnju na SAD.

10:40 Nove informacije o najjačem EU paketu sankcija protiv Rusije dosad

Dužnosnik EU-a dao je brifing za Reuters o novim sankcijama protiv Rusije. Rekao je da se dogovor o novom paketu sankcija protiv Rusije očekuje prije summita EU-a sljedećeg tjedna, ili barem dogovor o ključnim dijelovima paketa. 

Dužnosnik je agenciji rekao kako očekuju da će se summit usredotočiti na nedavne "referendume" koje su provele proruske vlasti u okupiranim područjima Ukrajine, mogućoj ruskoj aneksiji, ruskim nuklearnim prijetnjama i uništenju plinovoda Sjeverni tok. 

Očekuje se da će čelnici EU na summitu također raspravljati o različitim idejama o ograničenju cijena energije, za što dužnosnik očekuje da će biti napeta rasprava "jer smo u teškim vremenima".

Mađarski predsjednik Viktor Orban već je naznačio da je malo vjerojatno da će podržati još jednu tranšu sankcija, a nedavno je najavio "nacionalne konzultacije" kako bi se vidjelo imaju li sankcije EU protiv Rusije podršku mađarskog naroda.

10:30 Danski šef diplomatije o Sjevernom toku: Ovo je napad bez presedana

DANSKI ministar vanjskih poslova, Jeppe Kofod, rekao je da su namjerne eksplozije uzrokovale curenje plinovoda Sjevernog toka te da se radi o napadu bez presedana.

10:25 Ruski dužnosnik: Pokušali su zapaliti još jedan vojni komesarijat

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je o još jednom navodnom podmetnutom požaru, pozivajući se na vojnog komesara regije Novosibirsk Evgenija Kudrjavčeva.

Navodi se da je Kudrjavcev poručio kako su u 6:25 bačeni Molotovljevi kokteli u vojni komesarijat za okruge Kirovski i Lenjinski u gradu Novosibirsku.

"Molotovljevi kokteli bačeni su u dva prozora, što je s vanjske strane izazvalo požar površine 0.5 četvornih metara, koji je odmah ugašen", rekao je Kudrjavčev, prenosi Interfax. 

10:15 Šef Dume zaprijetio Rusima koji bježe iz zemlje

Vjačeslav Volodin, predsjednik ruskog parlamenta Dume, na Telegramu je objavio da Rusi ne bi trebali bježati iz Rusije u pokušaju da izbjegnu mobilizaciju te da im je to zabranjeno.

"Građanima koji su prijavljeni u vojnoj evidenciji, od trenutka objave mobilizacije, zabranjeno je napuštanje mjesta prebivališta bez dopuštenja vojnih komesarijata. Postoji takva zakonska norma i njome se trebaju rukovoditi svi vojni obveznici", napisao je Volodin. 

10:10 Britanski obavještajci kažu da će masovni bijeg Rusa donijeti novi problem Putinu

MINISTARSTVO obrane Velike Britanije objavilo je najnoviju analizu o Ukrajini.

10:05 Uhapšen muškarac koji je bacio Molotovljeve koktele na vojni komesarijat u Rusiji

RUSKA policija uhitila je muškarca koji je bacio dva Molotovljeva koktela na vojni komesarijat u gradu Novosibirsku.

Na moskovskom Crvenom trgu postavljeni ogromni video ekrani i plakati kojima se zagovara aneksija

Na moskovskom Crvenom trgu postavljeni su ogromni video ekrani i golemi plakati na kojima piše "Donjeck, Lugansk, Zaporižje, Herson - Rusija!"

Moskva je, po svemu sudeći, spremna službeno pripojiti dio Ukrajine nakon takozvanih referenduma koje je Zapad osudio.

Stanovnici koji su proteklih dana pobjegli u područja pod kontrolom Ukrajine ispričali su kako su proruski službenici pod prijetnjom oružjem prisiljavali ljude da ispunjavaju glasačke listiće na ulici. 

Čelnik gornjeg doma ruskog parlamenta rekao je da bi mogli razmotriti uključivanje četiriju regija u sastav Rusije 4. listopada, tri dana prije 70. rođendana ruskog predsjednika Putina, prenosi Reuters.

10:00 Švedska: Pronađena četvrta rupa iz koje curi plin u Sjevernom toku

Švedska obalna straža ranije ovog tjedna otkrila je četvrto curenje plina na oštećenim cjevovodima Sjevernog toka, rekao je glasnogovornik obalne straže za novine Svenska Dagbladet.

"Dva od ova četiri su u švedskoj ekskluzivnoj gospodarskoj zoni", rekla je novinama glasnogovornica obalne straže Jenny Larsson.

Druge dvije rupe nalaze se u danskoj isključivoj gospodarskoj zoni, prenosi Reuters.

9:50 Zelenskij se sastao s Truss i s još nizom lidera: "Ne možemo i nećemo tolerirati nikakve pokušaje Rusije da preuzme bilo koji dio naše zemlje"

Britanska premijerka Liz Truss razgovarala je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dok se Moskva, kako se čini, priprema anektirati okupirana područja u Ukrajini koja su glasala za pridruživanje Rusiji na "referendumima".

Truss je rekla da je Zelenskom "ponudila svoju stalnu potporu" i zahvalila mu na "pomoći u osiguravanju oslobađanja pet britanskih državljana".

"Putin mora pasti", napisala je Truss na Twitteru. 

Zelenskij je također razgovarao s čelnicima niza drugih zemalja, uključujući Kanadu, Njemačku i Tursku, kako bi zatražio veću vojnu pomoć i strože sankcije Moskvi nakon referenduma u regiji Zaporižja, Herson, Luhansk i Donjeck. 

   Zelenskij: Hvala svima na jasnoj i nedvosmislenoj potpori                00:00/07:23   

"Hvala svima na jasnoj i nedvosmislenoj potpori. Hvala svima na razumijevanju našeg stajališta", rekao je Zelenskij u kasnonoćnom videoobraćanju. 

"Ukrajina ne može i neće tolerirati nikakve pokušaje Rusije da preuzme bilo koji dio naše zemlje", kazao je. 

Sjedinjene Države su rekle da rade sa saveznicima i partnerima na nametanju ozbiljnih ekonomskih troškova Moskvi, a izvršna vlast Europske unije predložila je nove sankcije.

09.35 Ruski tenk vrijedan više miliona dolara uništen granatom M433 kalibra 40 mm ispaljenom iz ukrajinske bespilotne letjelice.

09.00 Ministartvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnoviju analizu o Ukrajini.

U njemu se navodi kako je u sedam dana otkako je predsjednik Putin najavio djelomičnu mobilizaciju, došlo do značajnog egzodusa Rusa koji su željeli izbjeći poziv u vojsku.

Među onima koji pokušavaju napustiti Rusiju ima najviše onih dobrostojećih i obrazovanih, dodaju obavještajci.

Kažu i da Rusiji sada slijedi problem. U kombinaciji s onim rezervistima koji se mobiliziraju, domaći ekonomski učinak smanjene dostupnosti radne snage i ubrzanje odljeva mozgova vjerovatno će postati sve značajniji, navodi se u izvještaju.

08.00 Rusi raketirali stambena naselja Dnjepra, ima mrtvih i ranjenih, javljaju ukrajinski mediji.

07.30 Policija je uhapsila muškarca osumnjičenog da je bacio Molotovljeve koktele kroz prozor vojnog komesarijata u ruskom gradu Novosibirsku, priopćila je regionalna vlada, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

"29. septembra u 06:25 ujutro po lokalnom vremenu, neko je pokušao podmetnuti požar u vojnom komesarijatu za okruge Lenjinski i Kirovski u Novosibirsku. Molotovljevi kokteli bačeni su na dva prozora, što je uzrokovalo požar", objavljeno je na Telegram kanalu koji se poziva na regionalnog vojnog komesara Evgenija Kudrjavceva.

Požar je brzo ugašen, a štete navodno nema, piše TASS. Osumnjičeni muškarac je pritvoren.

07.00 Na moskovskom Crvenom trgu postavljeni su ogromni video ekrani i golemi plakati na kojima piše "Donjeck, Lugansk, Zaporižje, Herson - Rusija!"

Moskva je, po svemu sudeći, spremna službeno pripojiti dio Ukrajine nakon takozvanih referenduma koje je Zapad osudio.

Stanovnici koji su proteklih dana pobjegli u područja pod kontrolom Ukrajine ispričali su kako su proruski službenici pod prijetnjom oružjem prisiljavali ljude da ispunjavaju glasačke listiće na ulici. 

Čelnik gornjeg doma ruskog parlamenta rekao je da bi mogli razmotriti uključivanje četiriju regija u sastav Rusije 4. listopada, tri dana prije 70. rođendana ruskog predsjednika Putina, prenosi Reuters.

06.00 Švedska obalna straža ranije ove sedmice otkrila je četvrto curenje plina na oštećenim cjevovodima Sjevernog toka, rekao je glasnogovornik obalne straže za novine Svenska Dagbladet.

"Dva od ova četiri su u švedskoj ekskluzivnoj gospodarskoj zoni", rekla je novinama glasnogovornica obalne straže Jenny Larsson.

Druge dvije rupe nalaze se u danskoj isključivoj gospodarskoj zoni, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...