PREDSJEDNICA KOSOVA VJOSA OSMANI: "Proces liberalizacije kosovskog viznog režima završiti tokom češkog predsjedavanja"

U vezi sa dijalogom sa Srbijom Osmani je istakla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana i da je jedino rješenje koje doprinosi trajnom miru i stabilnosti proces usmjeren na obostrano priznanje.

  • Regija

  • 29. Sep. 2022  29. Sep. 2022

  • 0

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Češke Republike Janom Lipavskyim istakla je da Kosovo računa na podršku Češke u procesu liberalizacije viza tokom njenog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Osmani je istakla da je Češka važan saveznik Kosova, sa kojim dijeli osnovne demokratske vrijednosti i posvećenost miru, bezbjednosti i zajedničkoj budućnosti u evroatlantskoj porodici, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Glavni fokus sastanka Osmani i Lipavskyoa bilo je pitanje liberalizacije viznog režima.

Osmani, koja se nedavno u Pragu sastala sa češkim rukovodstvom, zahvalila je ministru Lipavskyom na konstruktivnom zalaganju Češke da okonča proces liberalizacije viza tokom češkog predsjedavanja.

Osmani je ponovila stav da je odlaganje liberalizacije viza za narod Kosova velika nepravda.

"Izuzetno je važno da liberalizacija viza bude na dnevnom redu, stoga računamo na podršku Češke u tom pogledu kao nosioca predsedavanja Savetom EU“, istakla je Osmani.

U vezi sa dijalogom sa Srbijom Osmani je istakla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana i da je jedino rješenje koje doprinosi trajnom miru i stabilnosti proces usmjeren na obostrano priznanje.

Kosovka predsjednica je govorila i o potrebi napredovanja Kosova na evropskom putu. Ona je istakla punu koordinaciju spoljne i bezbjednosne politike Kosova sa politikom Evropske unije kao dokaz posvećenosti institucija i naroda Kosova evropskim integracijama. U tom pravcu Osmani je napomenula da će Kosovo ove godine podnijeti zahtjev za status zemlje kandidata.

Ministar spoljnih poslova Češke Republike Jan Lipavsky sastao se ranije danas i sa zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem kome je prenio da je proces liberalizacije viznog režima na dobrom putu i da su njegova očekivanja od političkih odluka da se taj proces završi velika.

Češka je od 1. jula 2022. godine preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. Pitanje vizne liberalizacije za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog savjeta 13. oktobra. Češko predsjedavanje EU već je poslalo pismo državama članicama kao najavu za razgovore na ovu temu.

Kosovo je sve tražene kriterijume za viznu liberalizaciju ispunilo pre više od četiri godine, ali i dalje je jedina zemlja u regionu čiji građani ne mogu da putuju bez viza u evropske zemlje šengenske zone, prenosi AA. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...