"JA RADIO, JA GRADIO, JA ŽRTVA": Kako izgleda jedno obraćanje Aleksandra Vučića?

I osim što je napravio Beograd na vodi, predsjednik Srbije je obezbijedio grašak, grah, sol i šećer za narod. O tome je pričao na TV Tanjug, nakon što je navodno, o količinama ovih namirnica obavijestio i predstavnike misije MMF-a.

  • Regija

  • 05. Maj 2024  

  • 2

Desetine i stotine obraćanja. Među njima, rekli su mediji, bilo je i "istorijskih", "udarnih", onih koje "cijela Srbija čeka". Poslije tih obraćanja najčešće nema vijesti, nema ni mnogo činjenica, ali jedno bude sigurno – predsjednik Srbije je "zagrmio". A "grmljavina" se sa tabloidnog, na sve druge jezike prevodi kao niz stavova koji su predstavljeni kao jedina i nepobitna istina, niz spinova koji su tu samo da bi učvrstili imidž požrtvovanog i sposobnog, lidera koji je garant opstanka države i društva.

Istinomer je počeo da broji sve te "grmljavine" iz predsjedništva, s kablovskih ili televizija s nacionalnom pokrivenošću, uključenja iz Pariza, Brisela, New Yorka. I obrazac postoji.

U 2023. godini predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je 304 direktna obraćanja putem televizija sa nacionalnom frekvencijom. Od početka 2024. slušali smo ga i gledali, u istom formatu, čak 90 puta.

Sve te medijske nastupe predsjednik Srbije je koristio za priču o BDP-u, fabrikama, putevima, zaposlenosti, prosječnoj plati, realizovanim ili projektima koji su u toku, velikim snovima, političkim protivnicima. Iste nastupe, koristio je i Istinomer – mnoge od Vučićevih izjava dobile su ocjene neistina, kratke noge, zloupotreba činjenica.

Ipak, u satima obraćanja vijesti su skrajnute, činjenice su se izgubile, pa je i provjera izrečenih tvrdnji postala skoro nemoguća. Dominantne su ostale samo političke poruke upakovane u spin.

Zato se na fact-checking – provjeru činjenica, nadovezao spin-checking – dekonstrukcija spinova, odnosno manipulacija koje se ponavljaju u svakom "istorijskom" i manje istorijskom obraćanju predsjednika Srbije. U tim ponavljanjima prepoznali smo jasan šablon i narative koje je, po svemu sudeći, iz dana u dan potrebno ponavljati kako bi ostali u svakoj pori javnog prostora. I svijesti biračkog tijela.

Nikada više u istoriji

Koliko obraćanja, toliko poređenja s onim bivšima. Ali ne samo onim najbližim bivšim, strankama i političarima koji su do 2012. godine "katančili fabrike" i koji se, navodno, i danas vode parolom "što Srbiji gore, to nama bolje". Poređenja koja predsjednik Srbije pravi nerijetko su vezana i za nešto dalje bivše, poput Tita, ili čitavu istoriju države Srbije.

Pa kada pogleda sve prije sebe, predsjednik Vučić u prime timeu najčešće zaključi da je Srbiji danas bolje nego ikada, da se nikada više u istoriji nije radilo, gradilo, stvaralo, svuda je Srbija rekorder i bilježi istorijske uspjehe.

"I to sad nekome zvuči glupo, patetično, kao pretjerivanje… Nažalost, moram da kažem, to je potpuna istina – nikada nismo brže napredovali u svojoj istoriji”, rekao je predsjednik Srbije krajem februara ove godine, u emisiji Takovska 10 na RTS-u.

U to da li ova izjava nekome zvuči glupo ili patetično, nismo ulazili. Ali ovaj tip izjave se ne može provjeriti, jer ne znamo na osnovu čega Vučić iznosi ovakvu ocjenu, šta uopšte podrazumjeva „nikada brže napredovanje” i po kojim parametrima se mjeri i upoređuje.

Nekoliko dana nakon Takovske, u novom obraćanju partijskim saborcima, ali i građanima koji su pratili prenos skupa naprednjaka u Sportskom centru „Šumice”, Vučić je poručio i da od istorijskog napretka ništa neće biti „samo ukoliko se vlast promijeni”.

„Je l’ vi stvarno mislite da je zauvijek dato da imate odnos dinara prema euru onakav kakav imate već 11 godina u našoj zemlji? I baš samo u tih 11 godina, nikada prije toga, nikada u srpskoj istoriji pijre toga. Samo baš u ovih 11 godina. A vi sad mislite – pa to će uvijek da bude. Neće, ništa od toga da bude samo ukoliko se vlast promijeni”, kazao je Vučić.

Ja otvorio, ja radio, ja gradio

Sa nikad boljih rezultata u istoriji, predsjednik Srbije uglavnom pređe na to čiji su zapravo rezultati. Ni voditelju prekoputa sebe, ali ni gledaocima to pitanje ne ostavlja bez odgovora, pa se ispostavi da je on zaslužan za Beograd na vodi, za puteve, grašak u skladištima.

„Ja koji sam izmislio, osmislio i napravio Beograd na vodi, (…) gledam u one stanove svaki dan kad idem, gledam u te stanove kao u svoje djelo i ponosan sam na to, poznajem mnogo ljudi tamo”, izgovorio je Vučić, gostujući kod Milomira Marića na TV Happy.

I osim što je napravio Beograd na vodi, predsjednik Srbije je obezbijedio grašak, grah, sol i šećer za narod. O tome je pričao na TV Tanjug, nakon što je navodno, o količinama ovih namirnica obavijestio i predstavnike misije MMF-a.

„Jedan Irac onako tvrd, čvrst Irac, finansijski čvrst, sad on brine o nama. Ja s njim razgovaram, ja mu kažem – a šta može da nas ugrozi, reci mi kakvi su to novi šokovi. I sad pričam o tim novim šokovima, o svemu, pa on kaže – može da bude problema sa hranom. Može, ja kažem – obezbijedio sam graška toliko, graha sačuvao za narod toliko, soli toliko, šećera toliko, i oni se smiju”, ispričao je Vučić početkom novembra prošle godine.

Cijelu analizu pročitajte na sajtu Istinomjera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...