IMA LI POSLA ZA CIK: Željko nije, ali Muhamed, Lamija i Ahmed mogu biti legitimni Hrvati u HDZ-ovim biračkim odborima?

Da li je ovo primjer trgovine mjestima u biračkim odborima?

  • Društvo

  • 30. Sep. 2022  30. Sep. 2022

  • 4

Uoči svakih izbora otvaraju se priče o mogućim izbornim prevarama putem imenovanja članova biračkih odbora. Postoje tvrdnje, koje je doduše jako teško dokazati, jer stranke u tim slučajevim ne ostavljaju pisane tragove, da pojedine partije svoja mjesta u biračkim mjestima ustupaju drugim političkim subjektima, u zamjenu za novac ili neku uslugu. Postoje tvrdnje i da stranke u dogovoru mijenjaju dobijena mjesta u biračkim odborima. Na ovaj način se pokušava ostvariti kontrola nad dešavanjima na određenom biračkom mjestu, a prije svega prilikom brojanja glasova.

S druge strane od HDZ-a BiH već godinama slušamo kako osoba koja se zove Željko Komšić i koja se nacionalno izjašnjava kao Hrvat, zapravo nije pravi Hrvat, odnosno da nema legitimitet da bude Hrvat. A onda se pojavi spisak HDZ-ovih članova biračkih odbora na kojima "sve pršti" od legitimnih Hrvata, poput Muhameda, Lamije, Ahmeda...

O čemu se ovdje radi, da li je HDZ nekome ustupio svoja mjesta u biračkim odborima ili su spomenuti zaista Hrvati (što se nikako ne smije isključiti) trebala bi ipak utvrditi Centralna izborna komisija.

- Kad se sprema izborna pljačka, svejedno je koji si Hrvat.

Dakle, ovo je lakrdija i besmislica. Imate osnov sada po Izbornom zakonu, pokrenite postupke. Ovo se mora početi rigorozno kažnjavati, napisao je politički analitičar Adnan Huskić objavljujući dio spiska HDZ-ovih članova biračkih odbora.

 

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...