Politika
HELEZ ŠOKIRAO KOD HADŽIFEJZOVIĆA: „To je objava rata! Pozivam Dodika da se okani ćorava posla, Najviše će stradati narod iz RS-a…“
Prije 9 min0
Nakon novog slučaja salmonele te povlačenja jaja s tražišta, što je bitno da znate o salmoneli?
Zdravlje
30. Sep. 2022 30. Sep. 2022
0
Akutne crijevne bolesti su među najčešćim zaraznim bolestima u svijetu. U Hrvatskoj je najveća učestalost bakterijskih crijevnih infekcija od svibnja do listopada; uz kampilobakterioze, salmoneloze su najčešće bakterijske crijevne infekcije u ljudi u razvijenom svijetu, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Kako spriječiti zarazu salmonelom?
Rod Salmonella pripada porodici bakterija Enterobacteriaceae. Salmonele su gram-negativne štapićaste bakterije rasprostranjene širom svijeta (u tlu, vodi, probavnom sustavu domaćih i divljih životinja, gmazova, ptica i insekata). Klasifikacija im je složena jer se ovi mikroorganizmi definiraju do serotipa, a ne samo do vrste.
Salmonele su termolabilne pa se pri korištenju primjerice mikrovalne pećnice uništavaju nakon 3 minute na 80 stupnjeva Celzijusa. Mjesto na kojem salmonele ulaze u organizam je probavni sustav (feko-oralni način prijenosa). Izvori infekcije su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja, meso i mesni proizvodi (zbog kontaminacija tijekom obrade) te kućni ljubimci (npr. kornjače i reptili).
Uzročnici se iz stolice mogu dalje prenijeti hranom i vodom. Budući da su kliconoše i bolesnici važan izvor infekcije, ne bi smjeli rukovati hranom i trebaju se strogo pridržavati higijenskih mjera.
Za razvoj bolesti kod zdravih ljudi potreban je unos velikog broja bakterija (105 - 108 mikroorganizama po gramu namirnice) kroz usta.
Salmoneloze: simptomi i liječenje
Salmoneloze se klinički manifestiraju kao: gastroenteritis, crijevna groznica i septički sindrom. Gastroenteritis je najčešća manifestacija infekcije uzrokovane salmonelom. Nakon unosa, tijekom 8 - 48 sati se pojave glavobolja, mučnina, proljevi, povraćanje i bolovi u trbuhu uz umjereno povišenu temperaturu.
Uzorci za mikrobiološku dijagnostiku salmoneloza su stolica (tzv. koprokultura), povraćane mase i sumnjiva hrana. Ako se sumnja na prošireni oblik bolesti, uzimaju se uzorci krvi ili sekundarno zahvaćenog organa (likvor, iskašljaj, punktat). Antigenska tipizacija nam govori o kojem se serotipu bakterije radi, što je bitno za epidemiološko praćenje bolesti.
Liječenje salmoneloza je simptomatsko u vidu nadoknade izgubljene tekućine i elektrolita. Antibiotska terapija se kod infekcija salmonelama ne preporučuje jer može produžiti bolest i uzrokovati kronično stanje.
Kako prevenirati?
Od salmoneloze se može oboljeti neposrednim i posrednim putem, dodirom s brojnim vrstama zaraženih životinja, prehrambenim proizvodima dobivenim od tih zaraženih životinja i od njihovih izlučevina. Čovjek se najčešće zarazi konzumiranjem onečišćenih kokošjih jaja i piletine, ali i uslijed nehigijenske pripreme hrane te putem nečistog pribora i drugih onečišćenih namirnica.
Nakon prebolijevanja salmoneloze, čovjek je kliconoša obično oko dva mjeseca, pa u tom razdoblju treba pojačati osobnu higijenu, posebice nakon obavljanja nužde.
Što se tiče salmonele, jela koja su posebno rizična za nastanak salmoneloza su jaja i kolači koji se pripremaju od sirovih jaja (kremšnite, princes krafne i sl.); zatim mljeveno meso, najčešće u umaku; majoneze i jela u koja se dodaje majoneza (francuska salata i sl.); tartar umak; panirani, pohani odresci (nedovoljno pečeni) te jaja općenito, pri čemu salmonele mogu biti prisutne izvana na ljusci pa mogu dospjeti u sama jaja ili u jelo s jajima. Salmonele se također mogu unijeti i neopranim rukama osobe koja ih izlučuje (bolesna osoba ili asimptomatski kliconoša) i radi s hranom. I većina ostalih bakterijskih otrovanja hranom događa se na jednak način, to jest umnažanjem uzročnika u namirnicama ili jelima, stajanjem hrane izvan hladnjaka nekoliko sati na sobnoj temperaturi, piše HZJZ.
Najvažnije u prevenciji salmoneloze je sljedeće:
- nakon diranja piletine i jaja pravilno oprati ruke;
- ne držati piletinu i jaja zajedno s ostalim namirnicama;
- piletinu i jaja držati u zatvorenim posudama;
- piletinu i jaja dobro termički obraditi (skuhati ili ispeći);
- piletinu i jaja konzumirati odmah nakon pripreme.
(HZJZ)
Politika
HELEZ ŠOKIRAO KOD HADŽIFEJZOVIĆA: „To je objava rata! Pozivam Dodika da se okani ćorava posla, Najviše će stradati narod iz RS-a…“
Prije 9 min0
Vijesti
IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Ne nasjedajte na propagandu i provokacije, laži koje se plasiraju iz Beograda i Banje Luke, stigao je odgovor glavnog tajnika UN-a…“
Prije 18 min0
Regija
VUČIĆ U NEW YORK, VUČIĆ IZ NEW YORKA: „Vrijeme je za novu blamažu predsjednika Srbije…“
Prije 35 min0
Evropa
ZASTRAŠUJUĆE SNIMKE IZ RUSIJE: Silovit udar ukrajinskih dronova u rusku rafineriju, odjekuju eksplozije...
Prije 52 min0
Zdravlje
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Počela je sezona krpelja, evo kako se zaštiti…
24. Apr. 20240
Zdravlje
NIJE NI KAFA NI ČAJ: Ovo je daleko najgore piće koje možete popiti prije spavanja
Prije 8h0
Zdravlje
ČUDESNE BOBICE ZDRAVLJA: Aronija je najjači poznati antioksidans današnjice, ima antikancerogeno djelovanje, stimulira rad štitnjače i jetre
Prije 21h0
Zdravlje
STVARI SU POSTALE OZBILJNE: Nestašice lijekova pokrenule hitnu reakciju nadležnih…
25. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.