ZBOG OTMICE I IZNUDE: U Brčkom podignute optužnice protiv...

(...) protiv Halilovića i Mušanovića

  • Hronika

  • 30. Sep. 2022  

  • 0

Tužiteljstvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Suana Halilovića (43) i Senada Mušanovića (39) zbog otmice i iznuđivanja novca počinjenih tijekom 2019. godine na štetu A. Lj. iz Brčkog.

Optužnicu protiv njih dvojice za kaznena djela otmice i iznude, Tužiteljstvo je dostavilo Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je u cijelosti potvrđena.

Halilović i Mušanović optuženi su da su u junu 2019. godine, u noćnim satima, ispred kuće oštećenog u Brčkom, najprije oteli A.Lj, ugurali ga u automobil, a zatim ga odvezli u šumu Vranovača, gdje su ga prisilili da im otkrije mjesto na koje je za Hajrudina Tursunovića sakrio opojnu drogu.

Kako je navedeno u optužnici, tu su ga izveli van i ispitivali ozbiljno prijeteći da će ga baciti u bunar, ukoliko ne kaže gdje se nalazi paket koji je prethodnu noć pokupio, fizički ga udarali i gurali prema bunaru da ga bace. Usljed bojazni za vlastiti život A.Lj. je bio prisiljen odvesti ih do mjesta Brka, gdje se nalazila zakopana opojna droga amfetamin u količini od oko 800 grama, koju je po njihovom zahtjevu iskopao, poredao i prebrojao, da bi je oni uzeli i odnijeli sa sobom, navedeno je u optužnici.

Uz to, Halilovića se tereti da je u listopadu iste godine, po nalogu Tursunovića, iznudio prijenos vlasništva na nekretnini u Brki s imena A. na ime Tursunovićeve majke, po osnovu navodnog duga A. prema Tursunoviću. A. je bio prisiljen zaključiti ugovor o prodaji njegove zemljišne parcele, usljed straha i ozbiljne prijetnje da će ga ponovno oteti, prijetiti i zlostavljati, jer ga je Suan tražio i prijetio ''da će ga ubiti ljudi, da preda novac ili plac''.

Nakon provedene istrage, Tužiteljstvo je podiglo optužnicu optuživši Halilovića i Mušanovića za kaznena djela Otmice i Iznude. Radi ispitivanja, Halilović je u prostorije Tužiteljstva doveden iz kazneno-popravnog doma, gdje zbog otmice i ubojstva Edina Zejćirovića iz studenoga 2019. godine izdržava kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 36 godina.

S druge strane, Tužiteljstvo pred Osnovnim sudom vodi postupak protiv Hajrudina Tursunovića po optužnici za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga. Prema navodima optužbe, on je bio organizator grupe koja se tereti da je od 2018. g. do travnja 2021. g. na području disitrikta Brčko i Tuzlanskog kantona prometovala preko stotinu kilograma opojnih droga marihuana, amfetamin i ecstasy. Kako se navodi u optužnici, oni su novac od prodaje predavali Tursunoviću ili osobi koju bi on poslao prijeteći  ubojstvom onom tko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim ozljeđivanjem ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac. 

Tursunović i članovi grupe koju je organizirao uhićeni su u travnju prošle godine, kada su Tužiteljstvo i Policija Distrikta proveli operativnu akciju kodnog naziva Klanac, nakon koje su pritvoreni, a zatim ubrzo i optuženi, te izvedeni pred sud, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH.

(Fena) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...