IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE: Ovo voće djeluje kao prirodna viagra, pomaže kod impotencije, ali…

Likopen, koji se također nalazi u drugom crvenom voću i povrću, igra važnu ulogu u zaštiti od raka prostate. Istraživanja također pokazuju da on može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

  • Zdravlje

  • 01. Okt. 2022  

  • 0

Lubenice su u nekim studijama navedene kao čudesno voće koje može pomoći kod brojnih muških problema, uključujući erektilnu disfunkciju i povećanu prostatu, piše Daily Star.

Prostata je mali muški reproduktivni organ veličine oraha koji se nalazi ispod mokraćnog mjehura. Njena je svrha proizvodnja većine tekućine u sjemenu. Sekret prostate i sjemenih mjehurića štiti i prehranjuje spermije na njihovu putu do jajne stanice žene u maternici.

Kad muškarci stare mogu se pojaviti brojne promjene na penisu, uključujući erektilnu disfunkciju ili povećanje prostate. No, uživanje u ukusnom voću moglo bi pomoći kod tih zdravstvenih problema.

Pomaže u smanjenju povećane prostate

Naime, lubenice su slatko, osvježavajuće voće bogato nizom zdravih sastojaka. One se većinom sastoje od vode, a bogate su i antioksidantima te likopenom, što je odlično za cjelokupno zdravlje, posebno za muškarce.

"Mnoga istraživanja kažu da veća konzumacija lubenice smanjuje rizik od debljanja ili pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Također pomaže u povećanju razine energije, smanjenju tjelesne težine, potiče rast kose i proljepšava ten", istaknuli su u EC Elist klinici.

Analitičari sa Sveučilišta Ibadan analizirali su svojstva soka i kore lubenice te su otkrili da konzumiranje tog voća pomaže u smanjenju povećane prostate te ublažava nuspojave tog zdravstvenog problema.

Dr. Oluwafisayo Olorunisola, istraživačica na Sveučilištu Ibadan, sugerirala je da lubenica djeluje kao prirodni lijek za liječenje povećanja prostate.

Velika pomoć kod erektilne disfunkcije

Studija iz 2011. godine objavljena u časopisu Urology istražila je kako lubenice mogu djelovati kao vrsta prirodne viagre i pomoći kod erekcije. One su bogate L-citrulinom, a u istraživanju su sudjelovala 24 muškarca koji su uzimali L-citrulin ili placebo

Istraživači su zatim ocijenili jačinu njihove erekcije. Muškarci koji su uzimali L-citrulin imali su "snažnije", erekcije od onih koji su uzimali placebo.

"Lubenice pomažu kod zdravlja prostate i erektilne disfunkcije, zahvaljujući fitonutrijentima poput likopena i citrulina", zaključili su istraživači.

Likopen, koji se također nalazi u drugom crvenom voću i povrću, igra važnu ulogu u zaštiti od raka prostate. Istraživanja također pokazuju da on može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...