OBJAVLJENA "LJUBAVNA PISMA" TRUMPA I KIMA: Toliko odano su jedan drugom tepali samo Vitezovi okruglog stola ili prosci

Korean-American Club, neprofitna organizacija sastavljena od južnokorejskih novinara iz različitih novinskih agencija, objavila je 27 osobnih pisama koja su razmijenili Kim i Trump u posljednjem broju svog časopisa The Korus Journal.

  • Svijet

  • 01. Okt. 2022  01. Okt. 2022

  • 0

Nedavno su objavljena pisma koja su svojedobno razmijenjivali sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i bivši američki predsjednik Donald Trump u razdoblju između aprila 2018. i augusta 2019. godine.

Korean-American Club, neprofitna organizacija sastavljena od južnokorejskih novinara iz različitih novinskih agencija, objavila je 27 osobnih pisama koja su razmijenili Kim i Trump u posljednjem broju svog časopisa The Korus Journal.

"Spreman sam raditi s vašom ekselencijom svim srcem i predano", pisao je Kim u pismu od 1. aprila 2018., gotovo šest tjedana prije nego što se prvi put susreo s Trumpom na summitu u Singapuru. Istog dana, Trump je odgovorio da je "sretan što je upoznao" Kima kako bi "drastično" poboljšao odnose između njihovih vlada, prenosi Yahoo News.

Trump je također napisao pismo u kojem je zahvalio Kimu za povratak posmrtnih ostataka 55 američkih vojnika u domovinu, a koji su poginuli tokom Korejskog rata u razdoblju od 1950. do 1953.

"Hvala vam što ste održali obećanje da ćete pokrenuti proces repatrijacije naših vojnika", rekao je Trump u pismu od 2. augusta 2018. i dodao: "Radujem se što ću vas uskoro vidjeti."

Kim je poslao pismo Trumpu na njegov rođendan 2019. godine te pritom spomenuo i godišnjicu njihova ‘povijesnog‘ susreta u Singapuru. Trump je odgovorio dva dana kasnije, rekavši da on i Kim dijele "jedinstven odnos i posebno prijateljstvo".

Prema izvješću Korus Journala, Kim je u septembru 2018. poslao dva pisma u kojima je izrazio želju da osobno razgovara s Trumpom o potencijalnoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Plan je isključivao tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i tadašnjeg državnog tajnika SAD-a Mikea Pompea, a Kim također napominje da je Moonov interes nepotreban.

"Najvažniji uzrok onoga što vašoj strani predstavlja glavobolju u vidu ‘raketnih prijetnji‘ i nuklearnog problema zapravo su vojne akcije vaše i južnokorejske vojske koje prijete našoj sigurnosti. I dok se ti elementi ne eliminiraju, ne može se očekivati drugačiji ishod", pisao je tada Kim.

Kim je navodno poslao pisma Trumpu tri mjeseca nakon njihova prvog samita u Singapuru. U to je vrijeme Sjeverna Koreja bila pod pojačanim pritiskom da započne pregovore o potencijalnoj denuklearizaciji. Trump, koji je te poruke nazvao "ljubavnim pismima", također je poslao 16 pisama sjevernokorejskom vođi, a 11 ih je poslano 2020. godine. Dijelove tih pisama novinar Bob Woodward citirao je u svojoj knjizi "Bijes".

U knjizi se tvrdi da pisma ukazuju na "diplomatsko udvaranje" koje je rezultiralo time da je Trump ušao u povijest kao prvi američki predsjednik koji se sastao sa sjevernokorejskim vođom. Prema Woodwardu, poruke su bile ispunjene “izjavama osobne odanosti koje bi mogli izgovoriti vitezovi Okruglog stola ili možda prosci”.

Dvojica su predsjednika aktivno razmjenjivala pisma oko godinu dana, a prekinuli su s tom praksom tek nakon što njihov drugi summit u Hanoiju nije postigao napredak. U posljednjem pismu iz augusta 2019. Kim se požalio Trumpu da Sjeverna Koreja nije ništa dobila od SAD-a.

“Od sada je meni i mojim ljudima vrlo teško razumjeti odluke i ponašanje vas i južnokorejskih vlasti”, pisalo je u pismu Kim Jong-una od 5. augusta 2019. Također je izrazio koliko je ‘uvrijeđen paranoičnim ratnim vježbama‘ koje su zajednički izvodili američki i južnokorejski vojnici.

"Kao što je vaša ekselencija u nekom trenutku naznačila, imamo snažnu vojsku... i opće je poznato da oružane snage [Južne Koreje] nisu dorasle našoj vojsci", pisao je tada ljutiti Kim. "Ako ostavimo po strani razlike u vojnoj moći, nemam namjeru napasti Južnu Koreju niti započeti rat. Zaista nemam sklonosti da to učinim", dodao je.

Ranije ove godine, Kimova pisma bila su među predsjedničkim zapisima i dokumentima koje su američke vlasti izvukle iz Trumpova odmarališta Mar-a-Lago na Floridi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...