LIBAN U NAJTEŽOJ KRIZI SVOJE MODERNE HISTORIJE: Amerikanci predali Bejrutu dokument koji se tiče Izraela, hoće li pristati?

Veliki spor između dvije susjedne države traje godinama unazad.

  • Svijet

  • 01. Okt. 2022  01. Okt. 2022

  • 0

U jeku izraelsko-libanskog pograničnog spora oko 860 kvadratnih kilometara u Mediteranu, američka ambasadorka u Libanu danas je predala libanskom predsjedniku Mišelu Aunu i privremenom premijeru Nadžibu Mikatiju prijedlog o demarkaciji pomorske granice.

Liban i Izrael su zvanično u ratu od stvaranja Izraela 1948. godine i obje zemlje polažu pravo na oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora, podsjeća se u izvještaju AP.

U saopštenju Aunovog kabineta je potvrđeno da je američka ambasadorka Doroti Ši danas donijela na uvid prijedloge američkog posrednika Amosa Hohštajna tokom sastanka u predsjedničkoj palati u Baabdi.

Predsjednik Aun je u prošlonedjeljnom intervjuu za lokalne medije ocijenio da bi pregovori uskoro mogli da se privedu kraju, uz poruku da će Liban "dobiti pravo na vađenje nafte i gasa".

Liban se bori sa najtežom ekonomskom krizom u svojoj modernoj historiji, tri četvrtine stanovništva čine siromašni, ali vlasti u Bejrutu se nadaju da će pokrenuti eksploataciju nafte i gasa u Mediteranu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...