PREŽIVIO JE RUSKI KONCENTRACIONI LOGOR: Potresna ispovijest branitelja Azovstala - "Tukli su nas palicama, mučili elektrošokovima i stavljali igle pod nokte..."

U Mariupolju je pod opsadom branio kompleks željezare. Bio je to posljednji kutak grada koji se odupirao do maja. Jedan je od 215 nedavno oslobođenih u razmjeni zatvorenika s Rusijom.

  • Svijet

  • 02. Okt. 2022  

  • 4

Kada je ukrajinski marinac Mihajlo Dianov pušten iz ruskog pritvora, njegova je fotografija šokirala svijet. Tijelo mu je bilo iscrpljeno nakon četiri mjeseca zarobljeništva.

- Nisam ga mogla prepoznati s fotografija koje su snimljene u Mariupolju. Odjeća mu je visjela s krhkog tijela. Mršavo lice djelovalo je mnogo starije od njegove 42 godine - kaže Sally Lockwood, novinarka Sky Newsa.

- Kao i drugi zarobljenici, konstantno sam razmišljao o tome da nećemo preživjeti. Svaki dan smo razmišljali o tome. Prvi put smo počeli razmišljati o tome u željezari Azovstal. U Azovstalu smo mislili da je došao kraj - rekao je Mihajlo Dianov u intervjuu za Sky News.

U Mariupolju je pod opsadom branio kompleks željezare. Bio je to posljednji kutak grada koji se odupirao do maja. Jedan je od 215 nedavno oslobođenih u razmjeni zatvorenika s Rusijom.

- Vjerujte mi, nakon mjesec dana gladovanja, kad zatvorite oči, zaboravite na svoju porodicu, na svoju zemlju, na sve. Jedino o čemu razmišljate je hrana - ističe.

Izgubio je 40 kilograma u četiri mjeseca zarobljeništva.

- Bilo je nemoguće jesti. Dobili smo 30 sekundi za svaki obrok. U 30 sekundi morali ste pojesti sve što ste mogli. Namjerno su nam davali hljeb koji je bio jako tvrd. Oni kojima su izbili zube nisu uspjeli pojesti na vrijeme. Bilo je 30 sekundi, a onda si morao stati. Onda si morao odmah ustati i trčati. Tako je bilo sve vrijeme. Ponašali su se prema nama kao prema životinjama - ističe.

Sve se to dogodilo u zatvoru Olenivka u Donjecku, koji je pod kontrolom Rusije, mjestu koje Mihajlo naziva koncentracijskim logorom.

Opisao je kako bi ih bacali u samicu i mučili jer su podigli bobicu sa zemlje i pojeli je. Kaže da su ih tukli palicama, mučili elektrošokovima i stavljali im igle pod nokte.

Tlocrt zatvora podsjeća na koncentracijske logore. Satelitske snimke iz zraka otkrivaju identične blokove u nizu u kojima su smješteni zatvorenici. Mihajlo kaže da su blokovi predviđeni za 150 ljudi, ali da je on u jednom od njih bio s 800 drugih zatvorenika. Bili su skučeni, mišići nogu su mu atrofirali i hodanje mu sad predstavlja izazov.

Vrlo je teško provjeriti šta se događa u zatvoru Olenivka zbog nedostatka pristupa područjima pod kontrolom Rusije. Sky News je razgovarao s partnericom drugog borca ​​Azovstala koji je pušten u istoj razmjeni zarobljenika. Ona opisuje slične uvjete i također to mjesto naziva koncentracijskim logorom.

Zatvor Olenivka je bombardiran u julu, a u napadu je poginulo više od 50 ljudi. Mihajlo je u tom trenutku bio na drugoj lokaciji, gdje su mu izvodili operaciju na slomljenoj ruci. Kaže da su koristili kliješta i da mu nisu dali anesteziju.

Prije nego što je zarobljen, fotografija u Azovstalu prikazuje Mihajla sa zavojem na slomljenoj desnoj ruci. Tokom zatočeništva kost je pogrešno zarasla zbog nedostatka medicinske pomoći. Na kraju je ipak pušten.

- Skinuli su nas gole. Skinuli su gips, sve. Pretresli su nas. I onda smo tako morali čučati pet sati. Bez klupe, naravno. Samo smo čekali. Nismo znali šta će nam se dogoditi - kaže Mihajlo.

Ima veliku ogrebotinu na vrhu nosa. Novinarka ga je pitala šta se dogodilo.

- Ljepljiva traka. Omotali su mi ljepljivu traku oko glave i gurali mi noge u trbuh da je zategnu i tako sam proveo dan, dan i pol - odgovorio je.

Putovao je 36 sati sa zalijepljenim očima bez ikakve ideje gdje ide - iz autobusa u avion pa ponovno u autobus. Tek nakon što je traka konačno uklonjena, shvatio je da se vratio u Ukrajinu. Sada mora dobiti 20 kilograma prije nego što može ići na korektivnu operaciju ruke.

Za psihološki oporavak će mu vjerojatno trebati puno više vremena.

- Svi su traumatizirani. Smatram se psihički jakom osobom, ali za mene je puno toga izgubilo svoju vrijednost - kaže.

Mnogi od opisanih uvjeta protive se Ženevskoj konvenciji. Pretpostavlja se da su hiljade ukrajinskih ratnih zarobljenika još uvijek u zatvoru Olenivka.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...