TUGA, SUZE I SVIJEĆE: Indonežani se opraštaju od poginulih na stadionu

Više od 320 je povrijeđeno nakon što je policija upotrijebila suzavac da uguši invaziju na teren, saopštile su vlasti u nedjelju, u jednoj od najgorih svjetskih katastrofa na stadionima, javlja Reuters.

  • Svijet

  • 03. Okt. 2022  

  • 0

Smrtonosni stampedo na meču Arema FC-Persebaya odnio je najmanje 125 života tvrde, a Kanjuruhan stadion izgleda apokaliptično poslije jezivih scena.

Više od 320 je povrijeđeno nakon što je policija upotrijebila suzavac da uguši invaziju na teren, saopštile su vlasti u nedjelju, u jednoj od najgorih svjetskih katastrofa na stadionima, javlja Reuters.

Ožalošćeni su se okupili ispred kapije stadiona kako bi položili cvijeće za žrtve. Kasnije tokom noći Indonežani su zapalili svijeće pored statue lava – simbola kluba Arema FC.

Jedan od očevidaca svega što se dešavalo na stadionu indonezijskog kluba je i tridesetogodišnji Choriul Muslimin.

“Bio sam toliko zahvalan što sam mogao da izađem sa stadiona kroz VIP kapiju, ali sam vidio i mnogo žrtava, to je bilo nezamislivo. Ne znam kako da to opišem riječima”

Jedan od onavijača Areme također je izrazio saučešće porodicama poginulih.

“Veoma nam je žao zbog ovog incidenta. Pomolimo se za sve simpatizere i našu braću koja su preminula. Neka počivaju u miru. Za one koji su povrijeđeni, želimo im brz oporavak”.

Među stotinama osoba u glavnom gradu Džakarti, mnogobrojni su nosili plakate na kojima su bile poruke o brutalnosti protiv policije.

Uplakani predsjednik FC Arema održao je press konferenciju, na kojoj je poručio da snosi svu odgovornost za nemila dešavanja.

“Šokirani smo i ožalošćeni. Žao nam je što se ovo dogodilo. Ja, kao predsjednik FC Arema, spreman sam da snosim punu odgovornost za incident 1. oktobra. Spremni smo da damo odštetu, bilo šta, žrtvama. Iako ne možemo vratiti žrtve”

Glavni ministar sigurnosti zemlje Mahfud MD rekao je da će biti uspostavljen nezavisni tim za utvrđivanje činjenica i istražiti ko je odgovoran za tragediju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...