JANUSZ BUGAJSKI UPOZORAVA: “EU toleriše Vučića kao što je nekada Putina”

Zapad je pregovarao sa SPC, koja je direktni link sa Kremljom, jer je smatrao da će je ustupcima umiriti, ali to ne ide tako, znamo iz iskustva. Ta ista Evropa je dozvolila da trideset godina ruski ,,prljavi“ novac teče evropskim bankama kako bi Moskvu učinila proevropskom. Rusi sada koriste te veze da podriju tu istu Evropu. Nema pregovora sa Moskvom, Ruskom crkvom i Crkvom Srbije -objašnjava Bugajski.

  • Mini market

  • 03. Okt. 2022  03. Okt. 2022

  • 0

Zapad je iz naivnosti povjerovao u priču da će Dritan Abazović kao novo lice, nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a, biti pun pogodak. I sada vidimo koliko je to bilo opasno jer je iskorišćeno od strane malignih političkih aktera koji su čekali da oslabi DPS. Iskoristili su tu šansu i ušli u crnogorski sistem i sada vuku Crnu Goru nazad. Mislim da su i SAD i EU veoma razočarane u Abazovića i to ne toliko u njega, koliko u sopstvenu pogrešnu kalkulaciiju - kaže u razgovoru za Pobjedu viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona i stručnjak za Balkan Janusz Bugajski.

Ističe da je sa Abazovićem sigurno u SAD bilo razgovora o formiranju nove vlade i sigurno mu je ukazano da ne ulazi u dil sa partijom koja ne samo da je korumpirana ruskim novcem već je i opasnost za region zbog ruskih veza.

"Nadam se da je shvatio poruku. Često se pitam da li je ovaj čovjek naivan ili mu nedostaje iskustva u geopolitici ili je nešto dublje - da li je personalno povezan sa Vučićem ili Edijem Ramom. Neću ga optužiti za korupciju, onako olako kako on to radi drugim ljudima, jer je to najlakše - optužiti nekoga bez dokaza. Ali je, nažalost, Zapad iz naivnosti povjerovao u priču da će on kao novo lice, nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a biti pun pogodak. I sada vidimo koliko je to bilo opasno jer je iskorišćeno od strane malignih političkih aktera koji su čekali da oslabi DPS. Iskoristili su tu šansu i ušli u crnogorski sistem i sada vuku Crnu Goru nazad. Mislim da su i SAD i EU veoma razočarane u Abazovića i to ne toliko u njega, koliko u sopstvenu pogrešnu kalkulaciju",  kaže Bugajski.

Bugajski objašnjava da je veoma teško naći opravdanje za određene poteze Abazovića.

"Ako mu je cilj bio da potpiše tkz. temeljni ugovor i da omogući Crkvi Srbije da dobije što želi da bi to pitanje skinuo sa dnevnog reda preigrao se, jer je SPC sada jača nego ikada i nametnuće se kao veoma bitan politički akter.

I to ne samo kao link prema Vučiću, nego kao otvoreni prozor Kremlja na Zapadnom Balkanu. I to je najveća opasnost kojoj je izložio državu", objašnjava on.

Ističe da je prekasno došlo ovo priznanje SAD da DF finansira Rusija, ali tvrdi da je mnogo političkih aktera to znalo i prije objave.

"Ali ovo priznanje je čista poruka SAD da neće podržati stranke finansirane ruskim novcem u vladi jedne države koja pregovara sa EU. Bilo je tu puno grešaka i prije ovog priznanja. Zapad je pregovarao sa SPC, koja je direktni link sa Kremljom, jer je smatrao da će je ustupcima umiriti, ali to ne ide tako, znamo iz iskustva. Ta ista Evropa je dozvolila da trideset godina ruski ,,prljavi“ novac teče evropskim bankama kako bi Moskvu učinila proevropskom. Rusi sada koriste te veze da podriju tu istu Evropu. Nema pregovora sa Moskvom, Ruskom crkvom i Crkvom Srbije", objašnjava Bugajski.

Iluzije Zapada

Ističe da sličnu situaciju imamo i sa tolerancijom prema Aleksandru Vučiću, jer se EU i SAD nadaju da se sa njim može pregovarati.

"Kao prvo ima tu naivnosti i nerazumijevanja Zapada, kada je u pitanju Zapadni Balkan, a drugo misle da još uvijek mogu preobratiti Vučića u demokratu, u nekoga sa kim mogu sarađivati i da ga mogu odvojiti od Rusije. Ali to je nemoguće. Jer Vučić pokušava da bude ,,mali Tito“ da balansira između Istoka i Zapada, ne shvatajući da je u drugačijoj situaciji jer je sada Rusija otvorena prijetnja evropskoj sigurnosti. Beograd je danas centar za rusku subverziju na Zapadni Balkan. Takođe SAD nemaju strategiju u ovom regionu i nisu svijesne šta se dešava. Isto tako je Putin godinama planirao napad na Ukrajinu, kako bi povratio neke navodne ruske teritorije i mnogi to nisu shvatili strateški i nisu se pripremili se za to. Tako, ni danas ne prepoznaju opasnosti na Balkanu", kaže Bugajski.

On je podsjetio na veoma komplikovane finansijske i ekonomske veze EU sa Rusijom.

"Pogledajte aktuelnu njemačku administraciju i tu uopšte ne mislim samo na Gerharda Schrodera, to je najkorumpiranija vlada na svijetu i to od strane ruskog novca. I onda se oni žale kako je Balkan korumpiran, a ne rješavaju problem na domaćem terenu. Deutsch banka je bila praonica prljavog novca ruskih tajkuna, znači toliko su isprepletane te veze", ističe Bugajski.

Isporuka oružja

O sukobu u Ukrajini kaže da će dužina rata zavisiti od brzine isporuke oružja Kijevu.

"Putinova mobilizacija je znak očajanja jer su veliki gubici na strani ruske vojske. Osamdeset hiljada vojnika je ubijeno ili povrijeđeno u ovom ratu za šest mjeseci. Izgubili su više vojnika za pola godine u Ukrajini, nego za deset godina rata u Avganistanu. Oni se predstavljaju kao vojna sila, druga najjača armija, ali to ustvari nisu. Gledao sam snimke sa opremom iz vremena prije Drugog svjetskog rata. Sve što sada radi Putin pokazuje očaj - krećete svim silama na Ukrajinu jer ne smijete da izgubite taj rat. Ne znam koliko će rat tačno trajati, ali vam mogu reći - što više oružja Ukrajinci budu dobijali brže će povraćati teritorije. Kada već pričamo o oružju imaju veoma dobro obučene trupe poput onih koje su bile trenirane u SAD, i to su sada profesionalni vojnici, za razliku od ovih ruskih. I pošto ukrajinska vojska postaje NATO vojska, ruska je svakako slabija od nje. Čujem od američkih generala da su ukrajinski vojnici toliko posvećeni da je oružje u njihovim rukama još efikasnije. Takođe smatram da je i za Alijansu ovo velika lekcija o ukrajinskoj vojnoj strategiji, vojnoj taktici, fleksibilnosti pristupa, progresiji trupa i načinu na koji su pružili otpor. Biće to izučavano u vojnim knjigama", kaže Bugajski.

Poljska se nameće kao nova evropska sila

Na pitanje da li nas očekuje nova Evropska unija nakon invazije Bugajski kaže da ima i pozitivnih i negativnih promjena.

"Pozitivna je ta da su sve zemlje Evropske unije uvele sankcije Rusiji i da ih poštuju. Takođe, većina članica obezbjeđuje oružje za Ukrajinu. Međutim, negativno je to što uvijek postoji opasnost od toga da ukoliko Putin ,,pritisne“ Ukrajinu sa više trupa, oružja ili prijetnji zbog nuklearnog rata, pojedine članice će reći - hajde da odstupimo, da im damo neke ukrajinske teritorije. Francuska se vrlo uspješno nosi sa tim izazovom, ali lider u odnosu na invaziju na Ukrajinu je Velika Britanija, njena uloga je sjajna kao i SAD. Ima još jedna jako interesantna stvar oko EU da neke nove evropske sile stasavaju kao rezultat ovog rata. Pogledajte Poljsku - bila je najbolji saveznik Ukrajini, pogledajte kako su prihvatili više miliona Ukrajinaca, ne kao izbjeglice, već su ih integrisali u društvo jednako kao svoje građane, imaju besplatno obrazovanje, zdravstvenu njegu, nema izbjegličkih kampova, bukvalno su ih primile poljske porodice. I još bitnije većina vojne opreme stiže preko Poljske, oni treniraju ukrajinske snage, imaju puno poljskih dobrovoljaca. Sada Poljska postaje najznačajnija članica NATO-a Istoka, Peta armija se seli u Poljsku i sva najbolja oprema SAD je sada u toj članici EU", zaključuje Bugajski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...