TUŽILAC MILE: Po tužbi Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića održano...

Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića kojeg je predsjednik SNSD-a tužio za klevetu.

  • Mini market

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 0

Dodik je Davora Dragičevića tužio zbog njegovih medijskih istupa. Dragičevićev advokat Dragan Tolimir rekao je da je Dodik tužio njegovog branjenika zbog tvrdnji da su institucije RS-a učestvovale u likvidaciji i zataškivanju ubistva Davida Dragičevića.

Tolimir je na pripremnom ročištu predložio dokaze iz izvještaja Anketnog odbora NSRS-a, kao i odluku Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da su narušena ljudska prava porodice Dragičević. Predloženo je i sedam svjedoka.

“U ovom slučaju tužilac je Milorad Dodik. Mi smo danas iznijeli niz dokaza iz kojih se vidi da su sve institucije u Republici Srpskoj u tom trenutku nezakonito postupale. Iz toga proističe ili da su pokušavale da prikriju stvarne izvršioce i nalogodavce ili da su namjerno i nezakonito postupale u tim predmetima. Davor Dragičević tu opravdano sumnja da nešto nije u redu ako policija nezakonito provodi istragu”, kazao je advokat Tolimir novinarima ispred Suda.

Davor Dragičević je prije pripremnog ročišta za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je poraz institucija to što se sudi njemu, a što su ubice njegovog djeteta i dalje na slobodi. On kaže i da je očigledno da su procesi čekali na njegov povratak iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu.

Glavna rasprava zakazana je za 29. novembar.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, u centru Banjaluke. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata krivičnog djela. U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banjaluka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Istragu je u aprilu 2021. preuzelo Državno tužilaštvo.

U januaru ove godine Osnovni sud u Banjaluci prvostepenom presudom oslobodio je optužbi kriminalističke tehničare iz Banjaluke Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka, optužene za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...