ŽIVOT IZA REŠETAKA: Zatvorenicama u kosovskom zatvoru omogućeno gledanje filma o pravima žena

Zatvorenice u Kazneno-popravnom centru za žene u Lipljanu odgledale su film “Sffaragette” u okviru kulturno-umjetničkih aktivnosti u kazneno-popravnim ustanovama Kosova.

  • Žena

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 0

U sali zatvorskog centra u Lipljanu, 12 zatvorenica zajedno sa ministricom pravde Kosova Albulenom Haxhiu i njenom ekipom, odgledalo je film o pravima žena.

Ministrica Haxhiu je rekla da film može da bude emancipatorski za žene koje su u ovom centru, ali i za sve žene i djevojke na Kosovu, jer se “i dalje suočavamo sa mnogim poteškoćama“.

“Izuzetno je važno da imamo trud svih djevojaka i žena kako bismo izborili svoja prava, da se poštuju naša prava, da se ne naruši naše dostojanstvo. Dakle, današnja posjeta je jedna od prvih koja je ikada napravljena na Kosovu i sigurno ćemo nastaviti sa ovakvim aktivnostima i u drugim centrima“, rekla je Haxhiu.

Ministrica je kazala da nije lako biti među ženama koje imaju pravosnažne presude i efektivne kazne, ali je dodala da su kulturne aktivnosti poput čitanja, gledanja filmova, umjetnosti, važne i za njih unutar centra.

Zatvorenica, koja nije otkrila svoj identitet, zahvalila je Ministarstvu pravde što je prikazan film. Rekla je da je film bio veoma motivatorski o tome kako treba da žene ostvare svoja prava.

“Život iza rešetaka nije lak, težak je, međutim, to je obaveza koju moramo da izvršimo i to je naš cilj, da ispunimo ovu obavezu prema državi. Apelovala bih na sve mlade da ne daju sebi slobodnog vremena, nego da se što više bave aktivnostima, kako im se ne bi pružila šansa da prave nepotrebne greške“, naglasila je zatvorenica.

U Kazneno-popravnom centru za žene u Lipljanu, koji je istovremeno i pritvorski centar i centar za izdržavanje zatvorskih kazni, trenutno se nalazi oko 40 zatvorenica.

Radnja filma “Sffaragette” smješten je u 20. vijeku u Velikoj Britaniji sa Carey Mulligan u glavnoj ulozi, koja tumači lik Maud Watts koja se sa grupom žena bori za ravnopravnost i pravo glasa. Žene, tražeći svoja prava, suočavaju se s policijskim akcijama, rizikujući svoje poslove, domove, porodice i svoje živote, piše Anadolu Agency (AA).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...