IRFAN ČENGIĆ RAZOTKRIVA NAMJERE VISOKOG PREDSTAVNIKA: „Schmidtov prijedlog je šupalj i zlonamjeran, i u potpunosti odgovara daljim blokadama…“

Tražio je da se ispoštuje rok u kojem se u Domu naroda mora razmatrati Zakon kojim se povećavaju invalidnine.

  • Vijesti

  • 06. Okt. 2022  06. Okt. 2022

  • 6

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić odlučio je testirati Schmidtove izmjene Ustava Federacije BIH. Tražio je da se ispoštuje rok u kojem se u Domu naroda mora razmatrati Zakon kojim se povećavaju invalidnine.

Taj rok ističe 45+30 dana po Schmidtovim nametnutim amandmanima u kojem su dužni razmatrati usvojeni zakon iz Predstavničkog doma.

Ovaj zahtjev će povećati invalidnine, ili će odmah pokazati koliko su Schmidtove nametnute odluke šuplje, beskorisne i da li nude lažne deblokade.

Prema njegovom mišljenju već postoje primjeri koji mogu pokazati Schmidtov promašaj, ili zlu namjeru.

-Nema garancija kada bude imenovan Predsjednik FBiH i potpredsjednici, da će oni imenovati novu Vladu FBiH. Kada sam pojedincima iz međunarodne zajednice predlagao da dodaju dio, da ukolilo Predsjednik FBiH opstruira ili Parlament odbije njegov prijedlog, da mogu potpredsjednici predložiti Vladu FBiH, odgovor na to je bio "onda možete HDZ izbaciti", napisao je Čengić.

Prema Čengićevom mišljenju spornim se može pokazati ukoliko se klubovi Bošnjaka i Srba odluče tražiti mjesto predsjednika FBiH.

-On se oslanja isključivo na dosadašnju praksu a ne pravne norme. Nigdje ne piše da klub Hrvata predlaže predsjednika a druga dva kluba potpredsjednike. Po Ustavu i Bošnjak i Srbin mogu biti predsjednici FBiH, samo je praksa do sada bila da to bude Hrvat, kaže Čengić i pita se šta bi bilo u toj situaciji.

-Otvoreno je pitanje da li će se nakon isteka roka svim klubovima smanjiti broj potrebnih delegatskih ruku za novi prijedlog.

Nema odgovora, Schmidtov prijedlog je šupalj i zlonamjeran, i u potpunosti odgovara daljim blokadama, piše Čengić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...