RUSI U HERSONU PRIPREMAJU VELIKU EVAKUACIJU CIVILA: "Spremamo se za teška vremena"

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara, a nakon sedam mjeseci rata, ukrajinska vojska u kontraofanzivi oslobodila je od ruskih okupatora velike dijelove istočnih regija Harkiv i Doneck.

  • Svijet

  • 08. Okt. 2022  08. Okt. 2022

  • 0

Pod pritiskom brzih uspjeha ukrajinske vojske ruski okupatori u Hersonu, regiji na jugu Ukrajine, pripremaju evakuaciju desetaka hiljada civila, objavili su lokalni proruski dužnosnici.

"Ruske južne regije Krasnodar i Stavropolj spremne su primiti ukrajinsku djecu i odrasle", objavio je na Telegramu Vladimir Soldo, čelnik te regije kojeg je na dužnost postavila Rusija, piše Tportal.

Kiril Stremousov, drugi dužnosnik u Hersonu, kojega je također postavila Rusija, priznao je u izjavi za rusku državnu televiziju da se uprava te regije priprema za "teška vremena".

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara, a nakon sedam mjeseci rata, ukrajinska vojska u kontraofanzivi oslobodila je od ruskih okupatora velike dijelove istočnih regija Harkiv i Doneck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u u četvrtak da je ukrajinska vojska od 1. oktobra vratila pod svoj nadzor više od 500 kvadratnih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson.

U septembru su provedeni referendumi o pridruživanju četiriju ukrajinskih regija Rusiji, koja je rezultate glasanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, a Zapad i Ukrajina odbacili su te referendume kao "lažne" i "namještene".

Nakon mjesec dana vojnog napredovanja ukrajinske vojske i posljedično tomu odluke Moskve da mobiliše 300.000 ruskih rezervista, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je i službeno dovršio aneksiju više od 15 posto Ukrajine iako se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku kontraofanzivu u tim regijama i unatoč tome što nijednu od njih u potpunosti ne kontrolišu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...