SCHMIDT NAKON RAZGOVORA S VUČIĆEM: “Uskoro ću uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, odnosit će se na RS”

“Predlažem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno sarađivali“, naglasio je Schmidt

  • Politika

  • 09. Okt. 2022  

  • 3

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je danas da je razgovarao sa predsjednikom Srbije o teritorijalnom integritetu BiH i o izjavama političara iz RS, koje se odnose na autonomiju tog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Vučić ima potpuno drugačije mišljenje od Dodika. Dodik i Putin slično razmišljaju”, rekao je Schmidt za sarajevsku televiziju navodeći da je sa Vučićem razgovarao u subotu.

On je dodao da će “uskoro uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, što će se odnositi na RS“, jer će i RS biti dio EU integracija.

“Predlažem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno sarađivali“, naglasio je i dodao da svi još ne znaju kakav će biti izborni rezultat u RS.

Dodao je da ima povjerenje u Centralnu izbornu komisiju (CIK), koja zajedno sa nadležnim institucijama treba da provjeri izborne krađe.

“Uzdržan sam, jer imam puno povjerenje u CIK. Ne moram da koristim bonska ovlašćenja kada su pitanju izborne krađe. Neka (opozicioni kandidat za predsjednika RS) Jelena Trivić i ostali traže ponovno brojanje glasova“, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Schmidt je rekao da u BiH postoji briga i zbog uticaja zvanične Moskve, što kako je ocijenio, otvara pitanje u kom smjeru se ide kada su u pitanju evropske integracije i bezbjednost.

“To su pitanja, ali neću sada govoriti o svim detaljima”, naveo je Schmidt.

Visoki predstavnik u BiH naglasio je da susedne zemlje, Srbija i Hrvatska igraju važnu ulogu kada je u pitanju BiH, kao i Turska.

“Nije riječ samo o tome da se dogovore Sarajevo i Banjaluka. Moramo imati i podršku Evropske unije i to je, u stvari, ta suština tih razgovora i diskusija”, kazao je Schmidt, dodavši da je optimista kada je riječ o kretanju stvari u BiH u razumnom smjeru.

Upitan o izmjenama Izbornog zakona u BiH i ustavnim promjenama u Federaciji BiH, koje je nametnuo na dan izbora, visoki predstavnik je odgovorio da se njegova odluka “ne može mjeriti kao dobra ili loša”.

“Sačekajte efekte. Nijedna stranka od mene nije zvanično tražila da nametnem izmjene Izbornog zakona BiH. Jedino mi je bilo bitno da izađemo iz blokade instucija”, kazao je.

Na pitanje da li je nametnutim izmenama Izbornog zakona za Federaciju BiH “dao ključ u ruke Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i tako manjinskoj stranci dao da vlada nad većinom”, visoki predstavnik je odgovorio da to “nije tako doživio”.

“Hrvati su konstitutivni narod i alergični su na to da im se kaže da su manjina. Ne smijemo dopustiti da dođe do podjele Federacije BiH na bilo koji način. Oni koji govore o trećem entitetu ne smiju da dobiju bilo kakvu podršku“, ocijenio je on.

Na konstataciju da nije visoki predstavnik u Republici Srpskoj, već samo u Federaciji BiH i da ga Dodik “vrijeđa i ismijava”, Schmidt je odgovorio “ko se poslednji smije, najslađe se smije”.

“Dodik mora da zna da svi oko njega entitet Republiku Srpsku poštuju, ali to je dio BiH”, kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...