SNABDIJEVA EVROPU: Zabilježeno curenje nafte iz najvećeg naftovoda na svijetu

Prema informacijama koje je danas objavio poljski operater naftovoda PERN, lokalni segment naftovoda Družba doživio je pad pritiska.

  • Svijet

  • 12. Okt. 2022  12. Okt. 2022

  • 0

Prema informacijama koje je danas objavio poljski operater naftovoda PERN, lokalni segment naftovoda Družba doživio je pad pritiska.

Pad tlaka u naftovodu Družba otkriven je u utorak kasno navečer pomoću automatskih PERN sistema na jednoj od dvije linije u njegovom zapadnom dijelu, 70 km od Plocka, navodi se u izvješću.

Iz kompanije su objasnili da se ovom dionicom nafta doprema u Njemačku. Za sada je nepoznat uzrok incidenta.

"Kasno sinoć automatski sistem PERN-a otkrio je isticanje nafte iz naftovoda Družba na jednoj od dvije linije zapadnog dijela cjevovoda na oko 70 kilometara od mjesta Plok", navodi se u saopćenju.

Prema kompaniji, druga linija naftovoda, kao i drugi elementi PERN-ove infrastrukture, rade normalno.

"U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, unutrašnje vatrogasne jedinice i zaštite okoliša) poduzimaju mjere u skladu s algoritmima predviđenim za ovu vrstu situacije", rekao je operater.

Naftovod Družba je najduži naftovod u Evropi i svijetu, više od 4.000 kilometara, a osigurava opskrbu naftom bjeloruskim rafinerijama i njezin tranzit u Evropu. Naftovod izvire iz ruske regije Samara i grana se u dvije dionice - sjevernu i južnu, prolazi kroz Bjelorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku, Njemačku, Mađarsku, Latviju, Litvu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...