VLADO VURUŠIĆ O SITUACIJI U UKRAJINI: “Uključenjem Bjelorusije u agresiju Putin bi sebi stvorio novi problem, da vojskom brani…”

"A Zapad bi nastavio dalje, to bi bio još jedan argument da Ukrajini treba pomoći”, dodaje on.

  • Evropa

  • 12. Okt. 2022  12. Okt. 2022

  • 1

Aktivno uključivanje Bjelorusije u agresiju na Ukrajinu, moglo bi uticati na opstanak režima Aleksandra Lukašenka, smatra spoljnopolitički komentator Jutarnjeg lista Vlado Vurušić, ocjenjujući da bi, u tom slučaju, Putin sebi stvorio novi problem, a to je  da vojskom mora spašavati Lukašenka.

On, međutim, ne isključuje da opasnost od mogućeg uključenja Bjelorusuje, ipak, postoji, pa će, kaže, dio ukrajinskih snaga morati da ostane uz granicu sa Bjelorusijom.

Govoreći o ratištu u Ukrajini i najavama da bi se Bjelorusija mogla aktivno uključiti u agresiju Vušurić, gostujući u emisiji “ Drugačija radio veza”, kaže da bi se Bjelorusija konačno mogla direktno uključiti, jer se tamo vodi snažna medijsko-politička propaganda da Ukrajina priprema napad na Bjelorusiju, što je, smatra, van pameti. 

On, međutm, objašnjava da bi direktno uključivanje Bjelorusije uticalo na unutarpolitičku situaciju u toj zemlji. To bi se, kako navodi,  moglo odraziti na opstanak režima Aleksandra Lukašenka, prema kojem već odavno tinja otpor.

"Taj otpor sada nema snagu da sruši tamošnji režim, jer je represija veoma jaka, tamo su ruski savjetnici koji vode njihovu obavještajnu službu, medije, policiju. Međutim, polako se stvara kritična masa koja bi mogla preći prag straha koji sada postoji zbog trnutnog režima”, kaže Vurušić.

Bjeloruski vojnici bi, u slučaju direktnog uključivanja, sigurno bili slabo motivisani navodi Vurušić, dodajući da bi, kada bi sa ratišta počeli da stižu kovčezi sa poginulim bjeloruskim vojnicima to u Bjelorusiji moglo izazvati dodatni otpor prema režimu Lukašenka. On smatra da je to jedan od glavnih razloga zbog čega Bjelorusija odavno nije direktno uključena.

“Svjesni su rovitog stanja Lukašenkovog režima”, navodi  Vurušić.

Komentarišući posljedice eventualnog direktnog uklučenja Bjelorusije, Vurušić kaže da bi, u tom slučaju, Bjelorusija vjerovatno bila izložena sličnim sankcijama kao Rusija. Direktnim ulaskom otoviro bi se, kaže, i unutrašnji foront u Bjelorusiji.

“Putin bi time možda sebi stvorio novi problem, da vojskom mora spašavati Lukašenka. A Zapad bi nastavio dalje, to bi bio još jedan argument da Ukrajini treba pomoći”, navodi Vurušić.

On , smatra da bi dolazak zime mogao dovesti do nekog “pozicionog rata”, odnosno lažnog primirja. Procjenjuje da će naredni mjeseci, biti ključni, jer će, kako smatra, mnogo zavisiti od toga u kakvom će stanju svi dočekaju proljeće.

Govoreći o poziciji Srbije, odnosno Aleksandra Vučića, Vurušić kaže da bi oni i dalje htjeli da “sjede na dvije stolice”.

“Da dobijaju velika sredstava iz Brisela, a da i dalje dobijaju jeftine energente”, kaže Vurušić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...