AKO NE ZNA BEČAREVIĆ, ZNA PROFESOR DOMAZET: Cijena prirodnog plina u Bosni i Hercegovini raste zbog…

-Dakle, apokalipsa koju su predviđali raznorazni analitičari i plašili već isprepadani svijet ne dolazi, poručuje profesor Domazet.

  • Ekonomija

  • 13. Okt. 2022  13. Okt. 2022

  • 1

-Svakome ko prati kretanje cijena dizela (lož ulja) i mazuta bilo je jasno da dolarske cijene plina koji prema BiH isporučuje Gazexport u IV kvartalu ove godine ne bi trebale rasti.

Naime, u III kvartalu došlo je do pada cijena navedenih derivata za više od 100 dolara po toni krajem septembra u odnosu na kraj juna ove godine. A upravo na osnovu kretanja njihovih cijena u proteklom kvartalu formira se uvozna cijena plina za tekući kvartal.

Druga je stvar cijena za domaće potrošače koja se prevodi iz dolarskog iznosa po aktualnom tečaju izraženom u iznosu KM za dolar. Iako ne znamo po kom tečaju dolara je određena domaća cijena plina za treći kvartal, treba istaći da se tečaj dolara u tom kvartalu kretao u rasponu od 1,66 do 2,04 KM koliko i danas iznosi. To zasigurno opravdava rast cijena od 9,7%.

Dakle, apokalipsa koju su predviđali raznorazni analitičari i plašili već isprepadani svijet ne dolazi.

Još ako se najugroženijim osigura subvencija(to se mora osigurati) bit će to za potrošače u BiH daleko povoljnija pozicija od mnogih u Europi, ustvrdio je profesor Anto Domazet.

Za razliku od Domazeta, bivši direktor BH Gasa Almir Bečarević već duže vrijeme ima suprotne tvrdnje.

Prema njegovom mišljenju razlog posklupljenja plina u BiH je prelazak na Turski tok, a Bečarević je i ranije upozoravao kako će to biti nepovoljan potez za bh. građane.

“Nije se vodilo računa kad se prelazilo na ovaj tok. Sve se znalo. Rat u Ukrajini sa ovim nema veze. Ako nafta ode od 200 do 300 dolara i dođe do prekida isporuke gasa iz pravca Rusije, to će biti uticaj rata na cijenu gasa, ali nju tada niko neće moći platiti”, naveo je ranije Bečarević.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...