JEZIVO OTKRIĆE: Smrt je moguće predvidjeti godina unaprijed, sve započinje promjenom…

Smanjenje je na duge staze zabilježeno i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

  • Zdravlje

  • 13. Okt. 2022  

  • 0

Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo nekoliko godina prije, visina tlaka i sve promjene vezane uz nju najočitiji su pokazatelji.

Krvni tlak u kasnijoj fazi života počinje lagano padati, i to oko 14 godina prije nego što će nastupiti smrt, pokazalo je istraživanje.

Do ovog zaključka došli su znanstvenici tokom promatranja zdravstvenog stanja 46.634 Britanca koji su umrli u 60. godini života ili kasnije, a uzorak je obuhvatio ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali demenciju te bolesti srca.

Kontrolni pregled: Apotekar prilikom mjerenja može dogovoriti s osobom ponovni dolazak kako bi se vrijednosti tlaka provjerile – preporuka je da se mjerenje vrši u razdoblju od 7 dana i to ujutro i uvečer. Na osnovi dobivenih i zapisanih rezultata, apotekar može osobu uputiti liječniku. Ukoliko osoba nema mogućnosti mjeriti tlak kod kuće, mjerenje tlaka u apoteci je jednostavan i pristupačan oblik dobivanja vrijednosti krvnoga tlaka. Informacije o rezultatima mjerenja mogu pomoći u provjeri djelovanja terapije kod bolesnika koji imaju hipertenziju te provjeru ima li promjena u terapiji željeni učinak. Također mogu pomoći u otkrivanju osoba koje do sada nisu prepoznate kao bolesnici s visokim vrijednostima krvnog tlaka.

To ne znači da stariji ne trebaju piti lijekove za tlak

Krvni tlak je najviše padao kod pacijenata oboljelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su obično imali visoki tlak. Smanjenje je na duge staze zabilježeno i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

"Naše istraživanje baca svjetlo na važnost praćenja stanja starijih pacijenata kakve liječnici viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren kada bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lijekovima i da se oni ne izdaju", kaže autor istraživanja.

Dodaje se kako i liječnici i istraživači moraju obratiti pažnju na to što pad krvnog tlaka zapravo znači za starije pacijente. Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo nekoliko godina prije, visina tlaka i sve promjene vezane uz nju najočitiji su pokazatelji. To je ponajviše zato što se krvni tlak može brojčano izmjeriti, često se mjeri i prate ga liječnici, kao i sami pacijenti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...