DIPLOMATSKI DEBAKL PUTINA: Samo četiri zemlje podržale aneksiju dijela Ukrajine! 

Protiv ruskog poteza glasale su 143 zemlje, a 35 je bilo suzdržano. Među suzdržanim su bili članovi Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), postsovjetskog sigurnosnog bloka kojim dominira Rusija, prenosi The Business Insider. 

  • Svijet

  • 13. Okt. 2022  13. Okt. 2022

  • 0

Neki od ruskih saveznika suzdržali su se od glasanja u UN-u za osudu Rusije zbog njezine aneksije dijela Ukrajine. Samo četiri zemlje su glasale za podršku Rusiji sinoć i to su: Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Sirija i Nikaragva. Protiv ruskog poteza glasovale su 143 zemlje, a 35 je bilo suzdržano. Među suzdržanim su bili članovi Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), postsovjetskog sigurnosnog bloka kojim dominira Rusija, prenosi The Business Insider. 

Četiri od šest članica CSTO bile su suzdržane: Kazahstan, Armenija, Kirgistan i Tadžikistan. Bjelorusija i sama Rusija posljednje su dvije članice. Paul Stronski, stručnjak za odnose Rusije i Srednje Azije pri Carnegie Endowment for International Peace, rekao je za The Moscow Times prošlog mjeseca: “Raste trenje između Kremlja, njegovih opunomoćenika i lokalnih srednjoazijskih elita”. Rusija je pokušala glasanje učiniti tajnim, što bi prikrilo koje su nacije glasale za Rusiju. No, članovi UN-a odbacili su prijedlog i insistirali da glasanje bude javno. 

Ovog puta su protiv ruskog poteza pripajanja ukrajinskog teritorija bile i Srbija, Mađarska i Turska. Valja naglasiti da su među suzdržanim nacijama bile Indija, Kina, Pakistan i Tajland.  

Rusija je službeno anektirala regije ovog mjeseca unatoč širokom globalnom protivljenju. Učinili su to nakon provođenja referenduma u četiri regije – Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju. Referendum su Ukrajina i zapadne zemlje odbacile kao laž. Također, ruska vojska ne kontrolira niti jednu od četiri regije u cijelosti. 

Kada se glasalao za izbacivanje Rusije iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava u aprilu, 93 su glasala za suspenziju, 24 je glasalo protiv, a 58 država je bilo suzdržano. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...