BURNA REAKCIJA EMIRA SULJAGIĆA: "Katolička crkva u BiH, putem svog zvaničnog glasila, mi otvoreno prijeti grobnicom..."

-Specijalna jedinica SIPA-a bi već hapsila reisa, a ambasade stajale u redu da osude terorizam, poručio je Suljagić.

  • Mini market

  • 14. Okt. 2022  14. Okt. 2022

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari oglasio se na društvenim mrežama nakon teksta kojeg je u Katoličkom tjedniku potpisao Josip Vričko.

-Katolička crkva u BiH, putem svog zvaničnog glasila, mi otvoreno prijeti grobnicom... Čekam i vas, momci. Bujrum, dođite da me pokopate, poručio je Suljagić.

Slika

-Da je ovakvo nešto objavljeno o bilo kome u nekom od zvaničnih glasila Islamske zajednice, Specijalna jedinica SIPA-a bi već hapsila reisa, a ambasade stajale u redu da osude terorizam. Kad Katolička crkva meni otvoreno prijeti da ću skončati u genocidu, to je sasma u redu, poručio je Suljagić, te dodao:

"Nemoj sutra da bude da mi je prijetio neki pjanac iz Sarajeva, kad svi znamo da prijeti nadviskup Vukšić. I on voli da prebrojava muslimane."

Suljagić je nakon svega objavio nove poruke na Twitteru.

-Prvo, par pojašnjenja. Redakciji Katoličkog tjednika, zvaničnog glasila Vrhbosanske nadbiskupije: momci, ja se smrti ne bojim onoliko koliko se vi bojite života. Ja sam, naime, već bio mrtav.

Drugo, šta god mislili o meni, zlurado likovanje na mezarjem u Potočarima. Odnosno činjenicom mezarja tamo, uzgredno, podrazumijevajuće iživljavanje nad mrtvima, ne znam kako da vam kažem - vi ste izabrali da između nas povučete i tu crtu. Nemojte misliti da to neće imati posljedice. E sad. Ako je ideja bila da me povrijedite, niste uspjeli.

Ako je ideja bila da omalovažite ono što radim, niste uspjeli. Ako je ideja bila da me ušutkate, niste uspjeli. Sad ću vam objasniti i zašto. Kao i to što vi radite, i ovo što ja radim je dio historijskog projekta. Naime, vrste projekta u kojoj svaka naredna generacija preuzima neispunjene obaveze iz prethodne generacije. Naši projekti nisu obavezno morali biti suprotstavljeni, ali ste vi izabrali da budu. Naš projekt je superioriniji. Superioirniji je zato što je inkluzivniji, širi, sveobuhvatniji. Vaš projekt je i dalje projekt kršćanskog bedema. A sad da vam objasnim i gdje ste pogriješili kad ste se prvi put počeli poigravati sa Srebrenicom. Narodi se uvijek politički identificiraju sa svojim žrtvama. I kad se poigravate s tim, onda nam govorite da nismo to što jesmo. A ne možete, ako ste ikad i mogli. A niste mogli nikad. A u zadnjih 30 godina su se stvari toliko promijenile da nikad nećete ni moći. Toliko. Uvijek mi je drago ratovati sa vama, zaključio je Suljagić

(SB)

Vezane vijesti

trenutak ...