DELEGAT U DOMU NARODA FEDERACIJE BiH IZ HDZ-a DAMIR DŽEBA: "Christian Schmidt treba smijeniti Željka Komšića" (VIDEO)

"U BiH, kroz historiju OHR-a i visokih predstavnika imamo oko 300 smijenjenih dužnosnika. Evo, nema boljeg primjera za smjenu i uklanjanje", istakao je Džeba.

  • Politika

  • 15. Okt. 2022  15. Okt. 2022

  • 24

Damir Džeba, delegat Doma naroda ispred Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine zatražio je da visoki predstavnik smijeni Željka Komšića sa pozicije člana Predsjedništva BiH, prenosi Politički.ba.

Gostujući u emisiji RTV "Herceg-Bosna" on je ustvrdio da je Komšić i prije i poslije izbora u više navrata prekršio Ustav BiH.

"Taj čovjek sjedi na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH, šalje poruke i prije izbora kojima krši Ustav Bosne i Hercegovine, i šalje poslije izbora stravične poruke kojima derogira načelo Bosne i Hercegovine i u konačnici derogira ono što Ustav BiH govori.

Dakle, u BiH, kroz historiju OHR-a i visokih predstavnika imamo oko 300 smijenjenih dužnosnika.

Evo, nema boljeg primjera za smjenu i uklanjanje", istakao je Džeba.

On je prethodno elaborirao odluke Centralne izborne komisije i Vrhovnog suda Kosova kojim je Građanskoj inicijativi Ujedinjena Zajednica - Arijana Hodžić oduzeta pobjeda na izborima na Kosovu prije dvije godine, jer nije dobila bošnjačke glasove i samim tim ne može biti legitimna predstavnika tog naroda u Skupštini Kosova.

Džeba je istakao da institucije Kosova djeluju pod supervizijom Pravne misije EU (EULEX), te da je takva odluka očito podržana od EU.

On, stoga, smatra da, najprije CIK BiH treba utvrditi iz kojih gradova je u entitetu F BiH Komšić dobio najviše glasova, te da će se na tome jasno vidjeti da se ne radi o "hrvatskim gradovoma", te da se po tom, kao i osnovu "kršenja Ustava BiH" Komšić može smijeniti.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990. skeptičan je prema ovoj ideji smatrajući da takvo nešto međunarodni zvaničnici u BiH nisu spremni uraditi.

No, prenio je stavove Predsjedništva HNS-a po kojima Komšić nije dobrodošao u dijelove BiH s hrvatskom većinom, te da HNS "neće ni u kom obliku" koalirati s DF-om.

"A ako će to štetiti SDA-u, to je njjihov problem. Da nije bilo DF-a Bakir Izetbegović bi pobijedio. Ali to je njihov problem. Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada", poručio je Cvitanović.

Poručio je i da je "DF rušitelj BiH", te da se izborna reforma mora nastaviti kako bi njen rezultat bio i to da Hrvati u BiH biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu, te domovima naroda na entitetskom i državnom nivou.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...