IZBOR VLASTI IZ MOSTARSKOG UGLA: Ko će biti bošnjački partner HDZ-u?

HDZ-ov portal konstatuje da se i Trojka i SDA sada utrkuju u pridobivanju naklonosti HDZ-a.  

  • Mini market

  • 16. Okt. 2022  

  • 7

Mostarski portal HMS, pod izravnom kontrolom HDZ-a, piše da i lider SDA Bakir Izetbegović i čelnici “sarajevska trojke” Nikšić i Konaković vjeruju kako će HDZ presuditi kojeg će bošnjačkog partnera izabrati, a kojeg odbaciti kao što su Izetbegović i Nikšić nekad birali koga će uzeti u vlast s hrvatske strane.

HMS podsjeća da je prije dvadeset godina SDP, "zahvaljujući protuustavnim Petritschewim i Beryjevim amandmanima" iz federalne vlasti izbacio HDZ, stranku koja je tada na izborima ostvarila plebiscitarnu podršku Hrvata i s "minornim hrvatskim strankama Zubakovim NHI-om i kleptomanima Lijanovićima formirao vlast pretenciozno nazvanu 'Alijansa za promjene'". HMS piše da su to isto učinili 10 godina kasnije, 2011. tada uz podršku SDA, "nakon čega je bivši visoki predstavnik Inzko legitimirao državni udar". 

Screenshot / HMS

HMS dalje piše da su nakon intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta "dva bošnjačka bloka, jedan koji predvodi Nikšić (Sarajevska trojka) i drugi Izetbegović ( SDA) složni su kako se ovaj put vlast u FBiH ne može formirati bez onih koji su dobili većinsku podršku Hrvata".

HDZ-ov portal stoga konstatuje da se i Trojka i SDA sada utrkuju u pridobivanju naklonosti HDZ-a.  

"I jedni i drugi vjeruju kako će HDZ presuditi kojeg će bošnjačkog partnera izabrati, a kojeg odbaciti kao što su Izetbegović i Nikšić nekad birali koga će uzeti u vlast s hrvatske strane, pa uvijek uzimali one za koje Hrvati nisu glasali, koji su na izborima dobivali mizernu podršku hrvatskih birača", piše HMS pitajući se treba li HDZ, Izetbegoviću ili Nikšiću vraćati “milo za drago”?  

"Ni slučajno. Upravo suprotno, treba se držati principa poštivanja biračke volje bošnjačkog naroda. Onaj bošnjački blok koji bude imao većinu u Zastupničkom domu i bošnjačkom klubu Doma naroda Federalnog parlamenta je legitimni predstavnik bošnjačkog naroda i treba biti partner za formiranje vlasti s hrvatskim strankama. Isti taj princip treba važiti i za državnu razinu. Jedino tako BiH može funkcionirati i kretati se naprijed", zaključuje portal HMS. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...