OBJAVILO MINISTARSTVO SIGURNOSTI: Korupcija će ostati prisutna u BiH u istom ili većem obimu, a trgovina drogom i ljudima nastavit će rasti

Navodi se da, iako se brojne institucije u BiH bave problemom korupcije i upozoravaju na njen visok nivo, nema pokazatelja da ona ima tendenciju opadanja, već naprotiv.

  • Društvo

  • 17. Okt. 2022  17. Okt. 2022

  • 0

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine objavilo je, po odobrenju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sažetak dokumenta "Procjena prijetnje od organiziranog kriminala u BiH 2021" gdje se predviđa, između ostalog, da će biti nastavljen trend porasta zlouporabe narkotika, trgovine ljudima, kao i da će korupcija ostati prisutna u istom ili većem obimu.

U ovom dokumentu navodi se i da su od ukupnog broja kaznenih djela registriranih od 2018. do 2020. godine, svega 0,42 posto ili 313 kaznenih djela počinile organizirane kriminalne skupine, što je zabrinjavajuće nizak udio i ukazuje na mogućnost da je veliki broj djela organiziranog kriminala ostao neotkriven, odnosno da se nije mogao dokazati element organiziranosti.

Ističe se i da je tijekom 2020. godine smanjen broj kaznenih djela koja su počinile organizirane kriminalne skupine, a istovremeno povećan broj izvještaja o počinjenom kaznenom djelu u odnosu na 2018. godinu.

- Procjena policijskih agencija, sačinjena na temelju njihove analize vršenih tijekom redovnih poslova i zadataka, ukazuje na to da su organizirane kriminalne skupine vrlo prilagodljive u njihovim nelegalnim aktivnostima. Također, prepoznato je da se organizirane kriminalne grupe lako prilagođavaju promjenama u političkom, ekonomskom i društvenom okruženju – dio je ovog dokumenta.

Konstatuje se da je došlo do povećanja broja gotovo svih vrsta krivičnih djela, a posebno onih u vezi s neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnim drogama, krijumčarenjem ljudi, nedozvoljenom proizvodnjom i prometom oružja, kompjuterskim kriminalom, korupcijom te privrednim kriminalitetom.

Predviđa se nastavak trenda porasta zlouporabe narkotika gdje Bosna i Hercegovina sve više od tranzitne zemlje postaje zemlja krajnje potrošnje narkotika.

- Kriminalne grupe motivisane brzom i enormnom zaradom sve se više okreću ovom vidu kriminala, tako da se može konstatovati da trgovina narkoticima predstavlja jednu od najvećih kriminalnih prijetnji u Bosni i Hercegovini kojoj se mora posvetiti posebna pažnja – piše u dokumentu.

Konstatuje se i da je Bosna i Hercegovina već odavno prešla iz kategorije tranzitne i zemlje destinacije žrtava trgovine ljudima u kategoriju zemlje polazišta, čiji građani sve više postaju žrtve trgovine ljudima.

- Procjene su da će se trend povećanja trgovine ljudima nastaviti iu narednom razdoblju zbog postojanja faktora koji pogoduju njegovom rastu, a prije svega: loše ekonomske i socijalne situacije, siromaštva, velike nezaposlenosti, mogućnosti velike financijske zarade, stalnog priliva migranata, porožnosti granica i drugo – navodi se.

Za očekivati ​​je da će korupcija u istom ili većem obimu biti prisutna iu budućnosti.

- Analizom prikupljenih podataka može se zaključiti da se na zlouporabu položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi, pronevjeru u službi, nesavjestan rad u službi odnosi gotovo 70 posto od ukupnog broja počinjenih koruptivnih krivičnih djela – piše u dokumentu.

Nadalje se ističe koruptivno ponašanje kod prisutnosti zaposlenih u javnoj službi, te da se u većem broju slučajeva radi uglavnom o nižepozicioniranim službenicima i zaposlenicima, iako je registrirano i koruptivno ponašanje pojedinih visokopozicioniranih lica.

Navodi se da, iako se brojne institucije u BiH bave problemom korupcije i upozoravaju na njen visok nivo, nema pokazatelja da ona ima tendenciju opadanja, već protiv.

- Kada su u pitanju sektori koji su najpodložniji korupciji, procjene su da će u narednom razdoblju najviše korupcije biti u onim oblastima uprave s kojima građani imaju najviše kontakata i preko kojih ostvaruju svoje najvažnije potrebe kao što su: zdravstvo, obrazovanje, policija, sudski sustav, urbanizam, socijalna pitanja i tako dalje – procjenjuje se u ovom dokumentu.

Procjene su da će iu narednom razdoblju trgovina oružjem ostati jedna od oblasti djelovanja organiziranih kriminalnih grupa.

- Na temelju raspoloživih podataka evidentan je nastavak trenda iz prethodne procjene da na području Bosne i Hercegovine i dalje postoje velike količine naoružanja zaostalih iz perioda sukoba, te da se isto krijumčari, nelegalno prodaju na tržištu Europske unije, gdje postoji rast potražnje na "crnom tržištu". " od lica koja se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom i terorizmom – piše u dokumentu "Procjena prijetnje od organiziranog kriminala u BiH".

Kao glavni razlog ekspanzije organiziranog kriminala navodi se mogućnost ostvarivanja velike i brže financijske dobiti za članove organiziranih kriminalnih grupa, ali tome doprinose i neadekvatan pravni okvir, društveno-ekonomska i socio-politička situacija u zemlji, obim korupcije, geopolitička situacija u regiji i šire, geografska pozicija države, poroznost granica, neučinkovitost klasičnih metoda borbe protiv ove vrste kriminala.

Sažetak ovog dokumenta možete pročitati  ovdje .

Faktor

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...