PRESTIĆI ĆEMO I TURKMENISTAN: Korupcija nas izjeda, političari će je novim zakonom praktično legalizirati

Ako nastavimo ovako naredne godine prestići ćemo i Turkmenistan – ocijenjen kao najkoruptivnija država na svijetu.

  • Društvo

  • 09. Dec. 2022  09. Dec. 2022

  • 1

Podaci o stepenu korupcije u BIH trebaju zabrinuti građane više i od toga ko će dobiti koje mjesto u vlasti naredne četiri godine. A podaci su katastrofalni. Samo jedna od 10 kontrolisanih javnih nabavki proteklih 12 mjeseci može se smatrati nabavkom niskog rizika. Novi zakon će, poručuju, praktično legalizirati netransparentno trošenje javnog novca. Za sve to zaslužna politika.

Ako nastavimo ovako naredne godine prestići ćemo i Turkmenistan – ocijenjen kao najkoruptivnija država na svijetu. Korupcija izjeda bh. društvo. Javni novac se krčmi bez ikakve odgovornosti i sankcija. Svake godine se bez ikakvog praćenja potroši 4 milijarde maraka. Najčešće kroz javne nabavke i to direktne.

“U posljednjih 6 godina ukupan broj dodjeljenih ugovora u postupcima javnih nabavku je 200.000, direktnih sporazuma je 50% tj. 100.000, to je na godišnjem nivou 135 miliona maraka javnog novca”, kazao je Slobodan Golubović, urednik Pratimo tendere.

I to prolazi. I prolazit će po svemu sudeći i dalje. Zakon o javnim nabavkama na čije usvajanje se čekalo 5 godina na snagu stupa bez člana o krivičnoj odgovornosti onih koji zakon krše zakon i bez organa za inspekcijski nadzor.

“Vi imate situaciju po kojoj je legalno da nezakonito trosite novac i ne možete za to odgovarati. Jedini način je zloupotreba položaja. Da ga sankcionišete. Pitajte bilo kojeg tužioca, oni se naježe jer znaju da je to skoro nemoguće dokazati jer postoji niz zakonskih rupa kojim se to zakamuflira da ne možete dokazati da je on to uradio ili na koncu može reći da on to nije namjerno uradio”, kazao je Eldin Karić, direktor Centra za razvoj medija i analize.

Porazno je i da je Agencija za borbu protiv korupcije BiH za posljednjih 5 godina, tužilaštvu prijavila samo 2 slučaja korupcije. Jedan je rezultirao optužnicom. To će se obećavaju od ove godine, promijeniti.

“Danas pravimo promjenu paradigme, sarađivat ćemo sa svim nivoima, od Vijeća ministara do kantonalnih nivoa, nećemo sjediti u svojim kancelarijama koje nisu adekvatne za to nego ćemo dosađivati nadležnim institucijama, komisijama da ubrzamo rad u borbi protiv korupcije”, kazao je Elvis Kondžić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije BiH.

Oni koji ne čekaju narednu godinu da bi radili svoj posao je općina Čitluk. Centar za razvoj medija i analizu dodijelio im je zelenu zastavicu za transparentnost u provođenju javnih nabavki. Od 47 analiziranih, 90 posto tendera ocjenjeni su oznakom “bez rizika”.

“Mi imamo takve pritiske da je to neizdrživo. Tenderska dokumentacija je zakon i što u njoj piše to treba istražiti”, kaže Mario iz Čitluka.

Građani nisu optimistični sve dok se ne kažnjavaju oni kroz čije ruke prolaze milioni.

Spektakularna hapšenja, optužnice, slučajevi korupcije u kojim su glavni akteri visokopozicionirani najčešće završavaju u ladicama. Ili na maratonskim suđenjima. Brzo rješivi i procesuirani slučajevi su oni gdje radnik naspe 5 litara benzina u privatni umjesto u službeni automobil.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...