"SLOBODNA BOSNA" JE IZRAČUNALA: Od 2010. godine do danas najviše glasača izgubio je Nikšićev SDP i Radončićev SBB!

Tokom posljednjih 12 godine, SDP je izgubio 140 hiljada a SBB 120 hiljada glasača, što je neslavni rekord na cijeloj političkoj sceni BiH  

  • Mini market

  • 17. Okt. 2022  17. Okt. 2022

  • 9

Mada još uvijek nisu prebrojani i potvrđeni svi glasovi Općih izbora održanih 2. oktobra, već je sasvim izvjesno da su dvije stranke sa sjedištem u Sarajevu, SDP i SBB, pretrpjele najveći pad podrške glasača u cijeloj BiH.

Od 2010. godine do danas, SDP je izgubio oko 140 hiljada glasača, dok je pad SBB-a nominano bio manji (120 hiljada glasača) ali sasvim dovoljan da stranka Fahrudina Radončića, prvi put nakon osnivanja, ne uspije preskočiti izborni prag te nema niti jednog zastupnika na federalnom i državnom nivou.

Na izborima 2010. godine, SDP je pod vođstvom Zlatka Lagumdžije osvojio rekordan broj glasova (oko 266 hiljada), no četiri godine kasnije SDP je bio rekorder po broju izgubljenih glasova –  čak 173 hiljade, pa je prvi put nakon rata pao ispod 100 hiljada glasova. Na izbrima 2018. godine, pod vođstvom novog partijskog lidera Nermina Nikšića, SDP je donekle popravio izborni rezultat osvojivši nešto više od 140 hiljada glasova, no ponovo je uslijedio pad podrške na netom održanim izborima za oko 20 hiljada. To znači da je SDP od 2010. godine do danas, izgubio oko 140 hiljada glasova, što je ujedno i najveći nominalni pad podrške na cijeloj političkoj sceni u BiH. 

Radončićeva partija SBB je na izborima 2010. godine osvojila oko 124 hiljade glasova, a četiri godine kasnije 140 hiljada, što je ujedno i stranački rekord i na lokalnim i na općima izborima. No, od tada do danas SBB se nalazi na opasnoj nizbrdici bez kočnica: 2018. godine uslijedio je drastičan pad podrške od oko 73 hiljade, da bi na ovogodišnjim izborima Radončićeva partija izgubili dodatnih 50 hiljada glasova, te tako prvi put od osnivanja ostala bez ijednog zastupnika na entitetskoj i državnoj razini. 

Od 2014. godine do danas SBB je izgubio više od 120 hiljada glasača, te time ostao i bez političkog legitimiteta koji proističe iz parlamentarnog statusa. Radončićeva SBB ujedno je i jedina partija iz grupe velikih u cijeloj BiH koja je na netom održanim izborima izgubila parlamentarni status.  

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...