ŠOKANTAN ISTUP BIVŠEG AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Donald Trump se obrušio na američke Jevreje, oštra reakcija Bijele kuće...

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je kako su Trumpovi komentari "antisemitski i uvredljivi za Jevreje i saveznike iz Izraela".

  • Svijet

  • 18. Okt. 2022  

  • 3

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump na svojoj je društvenoj platformi Truth Social pozvao američke Jevreje da se "saberu i počnu cijeniti Izrael prije nego što je prekasno". Nije jasno šta je Trumpa potaknulo na takvu objavu, no i ranije je tako govorio o američkim Jevrejima, koji većinom glasaju za demokrate.

"Nijedan predsjednik nije napravio više od mene za Izrael", poručio je Trump i rekao da bi "bez problema" mogao postati premijer Izraela jer ga ondje "svi cijene".

Stigao odgovor Bijele kuće

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je kako su Trumpovi komentari "antisemitski i uvredljivi za Jevreje i saveznike iz Izraela".

"Već godinama Donald Trump se povezuje s ekstremističkim i antisemitskim figurama. Moramo iskorijeniti antisemitizam svugdje gdje pokazuje svoju ružnu glavu", rekla je Jean-Pierre te dodala da Donald Trump očito ne razumije čvrstu povezanost Izraela i SAD-a u vrijednostima i interesima.

Trumpove komentare osudio je i čelnik antidifamacijske lige Jonathan Greenblatt u intervjuu za MNSBC. "Ovo su opasni komentari u opasno vrijeme. Godinama zaziva tvrdnje o jevrejskoj snazi, židovskoj pohlepi, dvostrukoj odanosti..."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...