PREDSJEDNIK VSTV-a HALIL LAGUMDŽIJA: "Niko nije vršio pritisak na mene da Kajganić bude glavni tužilac"

Lagumdžija je govorio i o slučaju Diane Kajmaković koju je američka administracija stavila na crnu listu i radu disciplinske komisije u njenom slučaju.

  • Vijesti

  • 20. Okt. 2022  

  • 2

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) obratio se nakon imenovanja Milanka Kaganića za glavnog tužiova Tužilaštva BiH kojeg je podržalo 10 članova VSTV-a.

“Dobili smo novog Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dosadašnjeg v.d. na toj funkciji Milenka Kajganića. Nakon što je kandidat Janjić povukao svoju prijavu, koleginica Kajmaković nije prošla test integriteta na Podvijeću, Poslovnik nije prekršen i ne zabranjuje ovakvu situaciju, ni na koji način, jer je u konkursnoj proceduri je bilo više kandidata. Do Podvijeća su bila tri kandidata i rekao sam šta se prethodno desilo. Moj stav je inicijalni bio da ne idemo u završnu proceduru sa jednim kandidatom. To je bila i odluka Podvijeća, međutim Vijeće kao vrhovni autoritet je imalo drugačiji stav. Donesena je odluka da se u završnu proceduru ide sa jednim kandidatom i danas je taj kanditat dobio podršku Vijeća izrazitom većinom”, naveo je Lagumdžija.

Lagumdžija kaže kako se na njega nije vršio nikakav pritisak da Kajganića treba imenovati na ovu funkciju.

“Mnogi parametri se cijene, poklopilo se da je prije tačno godiinu bio imenovan za v.d. glavnog tužioca. Prije toga je bio nekoliko godina šef odjela za ratne zločine i zamjenik glavnog tužioca. Njegova profesionalna karijera je poznata, Vijeće je ocijenilo njegov program rada. Bila su određena pitanja i odgovori kandidata na ta pitanja i Vijeće je njemu na kraju dalo mandat u narednih šest godina”, dodao je Lagumdžija.

Lagumdžija je govorio i o slučaju Diane Kajmaković koju je američka administracija stavila na crnu listu i radu disciplinske komisije u njenom slučaju.

“Meni je poznato kroz napise iz medija da je Tužilaštvo BiH određeni nivo informacija o tom kontekstu pominjanju zamjenice Glavnog tužioca Dijane Kahjmaković o ‘Sky’ ‘i ‘Anom’ aplikaciji, da je određeni nivo tih informacija dostavljen Glavnom uredu disciplinskog tužioca. Dokle je i šta se konkretno nalazi u tim materijalima, nije mi poznato. To je nezavisno tijelo u donošenju odluka, da li treba krenuti u disciplinski postupak koji se smatra otvorenim u momentu podnošenja disciplinske tužbe”, smatra Lagumdžija.

Lagumdžija poručuje da je imenovanjem ulog veliki, jer je, kako on kaže, ovo jedna od najvažnijih funkcija u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...