SAOPĆENO NAKON ŠEST MJESECI: Kemalu Čauševiću izrečena drugostepena presuda

Apelaciono vijeće je ukinulo osuđujući dio presude za pranje novca i odredilo novo suđenje. Također, potvrđena je oslobađajuća presuda kada je u pitanju zloupotreba službenog položaja.

  • Vijesti

  • 20. Okt. 2022  

  • 1

Sud Bosne i Hercegovine saopćio je danas da je 19. aprila donesena drugostepena presuda u predmetu Kemal Čaušević i drugi.

- Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je 19.4.2022. godine u predmetu Kemal Čaušević i drugi sljedeću drugostepenu presudu - saopćeno je danas.

Žalbe Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, i drugoopotuženog Anesa Sadikovića su odbijene, dok je djelomično uvažena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine pa je Čaušević osuđen na pet i po godina zatvora za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi. U ovo će mu biti uračuno vrijeme koje je proveo u pritvoru, počev od 18. juna 2014. do 12. septembra 2014. godine.

Prvostepenom presudom Čaušević je za ovo krivično djelo bio osuđen na četiri godine. Također, Čaušević je prvostepeno bio osuđen na šest godina za pranje novca, pa mu je prvostepeno bila izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora.

Apelaciono vijeće je ukinulo osuđujući dio presude za pranje novca i odredilo novo suđenje. Također, potvrđena je oslobađajuća presuda kada je u pitanju zloupotreba službenog položaja.

- Žalbe optuženog Kemala Čauševića i njegovih branilaca, žalbe Aide Čaušević i malodobronog K. Č., izjavljene po punomoćniku, u odnosu na tačku I 2. osuđujućeg dijela presude i u odnosu na odluke o oduzimanju imovinske koristi, kao i odluka o troškovima postupka ovog dijela osuđujuće presude, su uvažene i prvostepena presuda od 27.5.2021. godine je u tom dijelu ukinuta i određen pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja - dodaje se u saopćenju.

Prvostepeno je Čauševiću bilo presuđeno da se od njega oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novac u iznosu od oko 575.200 KM.

Sadiković je osuđen na dvije godine za davanje dara.

- Protiv drugostepene presude nije dozvoljena žalba - saopćeno je iz Suda BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...