ČAUŠEVIĆ NAKON IZRICANJA PRESUDE: "Tužilac Čampara je član narko kartela, ja sam i u Titino doba imao platu veću od 3000 maraka!" (FOTO)

Oduzima mu se 1,7 miliona KM vrijedna imovina

  • Vijesti

  • 26. Maj 2023  26. Maj 2023

  • 2

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević oslobođen je optužbi za pranje novca pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Potvrđena je presuda po kojoj mu se izriče pet i po godina zatvora, te mu se oduzima 1,7 miliona maraka vrijedna imovina.

U izjavi novinarima nakon presude, Čaušević je rekao kako se nada da će tužioci Dubravko Čampara i Oleg Čavka "odgovarati za zločin koji su počinili".

"Prije 10 godina su slagali da sam zaradio 570 hiljada, zanemarili su mojih 20 godina staža do tada, namjerno su zanemarili tri stana koja sam i tada imao. Nedvosmisleno je da sam ja u svom životu do 2013. zaradio više. Više od tri hiljade maraka platu sam imao i u Titino doba. Jedini u BiH sam dokazao da sam nekretnine kupio zakonito", rekao je Čaušević.

Tužioce Čamparu i Čavku Čaušević je nazvao "zločincima i kriminalcima".

"Čampara bi trebao da dokaže kako je uspio da diplomira pravo ovdje dok je bio u Njemačkoj. Tako što mu je otac bio dekan Pravnog fakulteta i dao mu da diplomira. Treba da objasni otkud mu stanovi, kuće, vikendice kad je imao platu 600 KM. Čampara je jedva sastavljao kraj s krajem. On je slagao i o vraćanju sredstava od Vlade FBiH, a on je to sve znao, tad sam se zabavljao sa sestrom Dubravka Čampare. On je jedan opasan zlikovac. Pomozite mi da pobijedimo Dubravka Čamparu, on je najopasniji kriminalac. Kad sam 2017. rekao da se drogira i da je narkoman, istjerali su me iz sudnice. On je član narko kartela Tito i Dino. Svi predmeti koji su bili u vezi sa narko kartelima, to je on odrađivao konkurenciju", tvrdi Čaušević.

Čaušević je prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca, a Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru 2022. godine je ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist.

Kazna mu je tada smanjena sa devet na pet i po godina zatvora.

U prvostepenoj presudi navedeno je da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, kojima je obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenja i priznavanja faktura sa netačnim podacima, tražeći protivuslugu od 1.000 KM po uvezenom kamionu.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivice sklopljenim sa Tužilaštvom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...