DRAMA U NOVOM TRAVNIKU: "Prijedlog SDA o uklanjanju zastava tzv. 'Herceg-Bosne' nije prošao zahvaljujući glasovima vijećnika iz Stranke za BiH i SDP-a!"

Umjesto podrške ovoj odluci, Općinsko vijeće Novi Travnik se na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a odlučilo za duži i teži put. Naime, na prijedlog vijećnika SDP-a na glasanje je stavljena tačka: "Prijedlog zaključka o upućivanju Inicijative za donošenje Zakona o isticanju zastava".

  • Društvo

  • 20. Okt. 2022  20. Okt. 2022

  • 11

Na danas održanoj 15. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Novi Travnik većinom glasova tačke koje je predložila SDA su odbijene i skinute sa dnevnoga reda.

Jedna od tačaka koja je izazvala veliki odjek u bh. javnosti je i prijedlog da se uklone zastave "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" postavljene na jarbolima duž puteva u toj općini.

Umjesto podrške ovoj odluci, Općinsko vijeće Novi Travnik se na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a odlučilo za duži i teži put. Naime, na prijedlog vijećnika SDP-a na glasanje je stavljena tačka: "Prijedlog zaključka o upućivanju Inicijative za donošenje Zakona o isticanju zastava".

Ova tačka dobila je podršku prilikom glasanja većine vijećnika čime je i zvanično Općinsko vijeće Novi Travnik sa svoje 15. redovite sjednice uputilo Inicijativu nadležnim državnim zakonodavnim tijelima za donošenje zakonskih i podzakonskih propisa kojima će regulirati način i mjesto na kojima će biti dozvoljeno i zabranjeno isticanje zastava, kao i nezvanična upotreba zastava na teritoriju Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, poznavajući kako se na državnom nivou donose odluke, od ovoga neće biti ništa. 

Nakon sjednice Općinskog vijeća Novi Travnik na svom Facebook profilu oglasili su se iz SDA Novi Travnik u kojem su istakli da Zaključak o uklanjanju jarbola sa zastavama tzv. Herceg-Bosne nije prošao zahvaljujući glasovima vijećnika Bošnjaka iz Stranke za BiH i SDP-a

"Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća razmatran je prijedlog Kluba vijećnika SDA o Zaključku za uklanjanje jarbola sa zastavama uz regionalni i magistralni put u Novom Travniku.

Načelnik Općine je prethodno najavio protivljenje ovome zaključku i danas to potvrdio tražeći da se ova tačka povuče sa dnevnog reda. 

To su očekivano podržali vijećnici iz Kluba HDZ-a, ali i vijećnici Bošnjaci iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu i SDP-a što smatramo posebno neodgovornim, nesavjesnim i nemoralnim prema građanima bošnjačke nacionalnosti koji su ih birali za pozicije vijećnika. 

Radi interesovanja javnosti i građana navodimo njihova imena: 

- Nevzudin Brljak (SBiH)
- Senad Džaja ( SBiH)
- Šaban Delić (SBiH)
- Besim Belegić (SDP)
- Jasmina Haskić (SDP)
- Asmir Brljak (SDP)

Vijećnik NiP-a Alen Kapetan je bio suzdržan.

Sa dnevnog reda su povučene (ponovo zahvaljujući glasovima prethodno navedenih) i tačke koje se tiču zabrane rada sportskim kladionicama nedjeljom i smanjenja iznosa komunalne naknade građanima.

Također je razmatran rebalans budžeta i njegovo izvršenje za prvih šest mjeseci ove godine što Klub SDA nije podržao ukazavši na diskriminatornu i neravnomjernu raspodjelu budžetskih sredstava.

Također smo iskazali protivljenje Dopuni odluke o kreditnom zaduženju Općine u iznosu od 2.5 miliona KM naglašavajući da se radi o nezakonitom zaduženju građana.

Posebno osuđujemo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje načelnika Stjepana Duje prema predsjedniku Kluba vijećnika SDA Sanelu Silajdžiji kojem je uputio uvredljive riječi na ličnoj osnovi zbog čega su vijećnici Kluba SDA napustili sjednicu ne želeći nastaviti rad u takvom ambijentu", poručili su iz SDA. 

ZAKLJUČAK O UKLANJANJU JARBOLA SA ZASTAVAMA TZV. HERCEG-BOSNE NIJE PROŠAO ZAHVALJUJUĆI GLASOVIMA VIJEĆNIKA BOŠNJAKA IZ...

Posted by OO SDA Novi Travnik on Thursday, 20 October 2022

Inače, današnja sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik protekla je u žučnoj raspravi i svađama pa su šef Kluba SDA Sanel Silajdžija i Selver Zukić napustili sjednicu. 

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...