ŠOKANTNA SAZNANJA JASMINA MUJANOVIĆA: "Upravo sam dobio izravnu potvrdu od evropskog izvora na visokoj razini da će Schmidt uskoro upotrijebiti bonske ovlasti da preda državne vojne lokacije..."

"Imperativ je da pristaše Bosne u EU i SAD-u učine sve što mogu da prekinu ovaj katastrofalni smjer djelovanja", poručio je Mujanović.

  • Politika

  • 21. Okt. 2022  21. Okt. 2022

  • 11

Jasmin Mujanović, politolog sa Univerzitet York specijaliziran za politiku post-autoritarne i postkonfliktne demokratizacije, upozorio je na moguće naredne odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

-Upravo sam dobio izravnu potvrdu od europskog izvora na visokoj razini da će

OHR uskoro upotrijebiti svoje bonske ovlasti da preda bosanske državne vojne lokacije secesionističkim vlastima u entitetu RS koje podržava Rusija. Schmidt je u Beogradu i potvrđuje detalje vezane uz Vučićev režim.

Koliko razumijem, ova politika ima punu potporu SAD-a, ali nije jasno jesu li neki drugi saveznici Kvinte za to, EU ili bilo koji glavni grad. Ako OHR nastavi s ovim planom, to bi izravno prekršilo odluku Ustavnog suda BiH, kazao je Mujanović, te dodao:

-Teško je procijeniti koliko bi takva politika bila destruktivna za sigurnost i suverenitet bosanske države.

OHR bi jednim potezom prekršio presude bosanskohercegovačkog suda, osnaživši secesionistu kojeg podržava Rusija i vjerovatno okončao put Bosne u NATO.

Imperativ je da pristaše Bosne u EU i SAD-u učine sve što mogu da prekinu ovaj katastrofalni smjer djelovanja, poručio je Mujanović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...