SAMIT U BERLINU: Bosna i Hercegovina će morati ukinuti vize Kosovu

Kretanje sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu je dogovor današnjice. Zaista nam je trebalo skoro dvije godine intenzivnih pregovora da dobijemo konsenzusnu verziju. Ali gdje postoji volja, postoji i način.

  • Evropa

  • 21. Okt. 2022  21. Okt. 2022

  • 0

Očekuje se da će sva tri sporazuma biti potpisana na Samitu šefova država i vlada Berlinskog procesa koji je zakazan za 3. novembar u njemačkoj prijestolnici.

Ministri vanjskih poslova zapadnog Balkana odobrili su tri regionalna sporazuma –  o slobodi kretanja sa ličnim kartama, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, piše Politicki.ba.

Dogovor je formaliziran tokom susreta zapadni Balkan - Evropska unija, koji je u okviru Berlinskog procesa danas organizirala njemačka vlada u Berlinu.

"Danas s ponosom pokazujemo da sveobuhvatna regionalna saradnja i zajedničko regionalno tržište daju rezultate. Da je region dogovorio tri centralna sporazuma o mobilnosti koje koordinira RCC čija će implementacija, slično kao i sa sporazumom o zelenim linijama i regionalnom romingu, vrlo brzo donijeti svoj manifestirani utjecaj na terenu", rekla je Majlinda Bregu , generalna sekretarka RCC-a na sastanku..

"RCC je glavni partner regionalnih pregovora i glavna sila u Berlinskom procesu. Zahvaljujem Vam se lično za sav rad koji ste obavili u regionalnoj saradnji sa RCC-om. Još mnogo posla treba uraditi, ali dosadašnji rad je bio nevjerovatan na čemu vam se puno zahvaljujem", rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

Generalna sekretarka RCC-a je rekala da se "radujemo u demonstraciji uživo da se vratio vizionarski i pionirski Berlinski proces! Ovaj proces je bio ključan za postizanje povezivanja, mladih, zelenih inicijativa, zajedničkog regionalnog tržišta, integracije Roma, sigurnosti i raznih drugih agendi u našem regionu, a RCC je imao važnu ulogu u mnogim njegovim rezultatima".

Metrike koje smo do sada pomno mjerili u stotinama kamiona koji koriste zelene koridore za dostavu prijeko potrebne hrane i lijekova i stotine posto porasta roaming prometa zbog ukinutih naknada za roming sada će se odnositi i na: obogaćenu regionalnu mobilnu radnu snagu, nove profesionalne i akademske mogućnosti, i eliminirane troškove za dugotrajne, skupe i administrativno opterećujuće procese priznavanja diploma i dokumenata.

Kretanje sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu je dogovor današnjice. Zaista nam je trebalo skoro dvije godine intenzivnih pregovora da dobijemo konsenzusnu verziju. Ali gdje postoji volja, postoji i način. Ovaj sporazum ruši posljednji preostali zid za vizu u regionu. Znam da nijedan vizni režim u regionu nije isto što i bezvizni režim sa EU. Ali, realno, ovo je naziv jednog regiona, jednog tržišta. Nacionalne politike ostaju ključne za sve, ali takođe mogu igrati važnu ulogu za efikasniju implementaciju regionalnih inicijativa. Sve to u cilju regionalnog povezivanja i zajedništva. Regionalna i multilateralna saradnja i solidarnost dolaze u prvi plan u vremenima kriza", rekao je Bregu.

S naše strane, RCC je i dalje spreman da pomogne razvoju regiona, njegovoj EU perspektivi i bezbednosti. Bez sumnje, dinamika RCC-a ne može zamijeniti odgovornost i spremnost lokalnih političara da ostanu pri svojim obećanjima. U istom dinamičnom duhu, spremni smo da doprinesemo operativnosti Procesa i između samita, tako da se obaveze prevedu i sprovode u operativni rad na jasan, strukturiran i koherentan način“, zaključila je Bregu .

Očekuje se da će sva tri sporazuma biti potpisana na Samitu šefova država i vlada Berlinskog procesa koji je zakazan za 3. novembar u njemačkoj prijestolnici. Na Samitu će učestvovati generalni sekretar RCC-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...