GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH: Za Kajganića drogocjeni podaci iz Sky-a koji su kompromitirali i neke od tužilaca...

Iako tvrdi da u ladicama u Tužilaštvu BiH nema skrivenih predmeta, te da su svi predmeti u radu Kajganić bi očito morao početi kažnjavati tužioce koji godinama ne donose tužilačke odluke u nekim predmetima.

  • Politika

  • 21. Okt. 2022  21. Okt. 2022

  • 3

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić kazao je kako su dešifrovani podaci iz aplikacija Sky i Anom vrlo dragocjeni za Tužilaštvo BiH. No, Kajganić je već mjesecima upoznat sa podacima iz ovih aplikacija koji se odnose na četiri državna tužioca, a za sada još nijedan nije suspendovan. To su Diana Kajmaković, Oleg Čavka, Džermin Pašić i Dubravko Čampara. Osim što su Kajmaković i Čavka premješteni u odjel za ratne zločine, za Pašića i Čamparu nema zvaničnog stava Tužilaštva BiH. Bez obzira u kakvom kontekstu se spominju, Tužilaštvo BiH do sada je trebalo izaći sa preciznim informacijama i tako izbjeći svaku sumnju da se bilo ko štiti, piše novinska agencija Patrija.

"Mi u Tužilaštvu BiH smo prezadovoljni da su dešifrovane te aplikacije. Ne strahujemo, već smo dobili dragocjene podatke. Mi ne možemo sami, već nam treba pomoć policijskih agencija", kazao je Kajganić.

Kakvu poruku šalje glavni državni tužilac dok mu se neka od najzvučnijih tužilačkih imena provlače po konverzacijama kriminalnih krugova. Tek nakon što su SAD tužiteljicu Kajmaković stavili na crnu listu reagirao je Ured disciplinskog tužioca koji je zatražio suspenziju do okončanja postupka.

"Ako se pojavi sumnja u bilo koga u Tužilaštvu BiH, mi ćemo adekvatno reagovati", kazao je Kajganić.

Iako je član VSTV-a Mustafa Šabić na jučerašnjoj sjednici konstatirao da je pet tužilaca institucije kojom rukovodi Kajganić uhvaćeno na Sky aplikaciji, za 10 članova VSTV-a koji su podržali njegovo imenovanje to očito nije sporno. To očito nije smetalo ni predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiju koji je glasao za imenovanje Kajganića. Portal Istraga hronološki je poredao kako je prvi čovjek VSTV-a tri puta mijenjao mišljenje o izboru glavnog tužioca. Koliko je Lagumdžija pogubljen govori i činjenica da je na jučerašnju novinarsku opasku da “pola novinara u sali” možda više znaju od pola sudija i tužilaca koje VSTV imenuju odgovorio “ja se slažem”.

Kajganić je čvrsto odbio povezanost sa Miloradom Dodikom protiv kojeg se godinama vodi i razvlači istraga oko kupovine vile u Beogradu. Tvrdi da ko dokaže suprotno i da ima kontakt s njim ili preko posrednika spreman je snositi posljedice pa i podnijeti ostavku. Najbolji način da dokaže svoju nezavisnost je da se predmet Milorad Dodik dovede do kraja. Kao što do kraja godine najavljuje brojne optužnice u vezi organiziranog kriminala tako bi Kajganić morao postupiti sa svakim predmetom. No, očito je da u Tužilaštvu BiH ipak ima predmeta koji imaju prioritet u odnosu na druge.

Iako tvrdi da u ladicama u Tužilaštvu BiH nema skrivenih predmeta, te da su svi predmeti u radu Kajganić bi očito morao početi kažnjavati tužioce koji godinama ne donose tužilačke odluke u nekim predmetima. Među prijavama podnesenim Tužilaštvu BiH još prije nekoliko godina su i one oko nestanka municije i opreme iz skladišta Granične policije BiH, nezakonita činovanja i druge neregularnosti u policijskim agencijama, zloupotrebe položaja u SIPA-i, GP BiH, kao i prijave za negiranje genocida.

Kajganić je potvrdio nakon jučerašnjeg imenovanja da nema nijedne optužnice podignute za negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca iako je samo protiv Milorada Dodika podneseno desetine prijava. Kako je potvrđeno za Face TV protiv Dodika je otvoreno 29 predmeta, a u dva se vode istrage.

Za godinu dana koliko je već na čelu Tužilaštva BiH Kajganić nije učinio ništa da zaštiti integritet ove pravosudne institucije.

Kao i svim prethodnicima Kajganiću smeta "curenje informacija" pogotovo kada je riječ o tužiocima koji su kompromitirani, ali postavlja se pitanje šta da nema medija koji dođu do takvih informacija. Da li bismo ikada saznali da se tužioci spominju kao osobe sa kojima se može sve završiti. Nisu mediji dužni štititi integritet Tužilaštva BiH već Kajganić.

Nijedan glavni tužilac u historiji Tužilaštva BiH nije uspio okončati svoj mandat, svi su razriješeni prije kraja šestogodišnjeg perioda. Manje ili više svi su ovisili od određene politike, pa nema nijednog razloga vjerovati da je od Kajganića počela renesansa pravosuđa i njegova neovisnost od politika u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...