PREDMET EJUP GANIĆ I DRUGI: Glavni pretres u slučaju Dobrovoljačka počinje u srijedu na Sudu BiH

Osim Ganića su optužnicom, koju je 12. maja potvrdio Sud BiH, obuhvaćeni još i Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

  • Vijesti

  • 24. Okt. 2022  

  • 1

Pred Sudom Bosne i Hercegovine je za srijedu, 26. oktobar, zakazan početak glavnog pretresa u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devet osoba za slučaj Dobrovoljačka.

Osim Ganića su optužnicom, koju je 12. maja potvrdio Sud BiH, obuhvaćeni još i Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Na teret im je, prema Tužilaštvu, stavljeno da 3. maja 1992. nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

Svi optuženi su se već izjasnili da nisu krivi. Iznesena je tužba i odbrana, a sada počinje glavni pretres. Iz Tužilaštva su ranije najavili da je predloženo saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Advokat jednog od optuženih Asim Crnalić, nakon prethodnog ročišta, rekao je da "onaj ko je napadnut ima se pravo braniti".

"U principu, onaj koji se brani, rijetko čini zločine. Ovdje je takva situacija da ne postoje okolnosti iz kojih se može zaključiti da su zločini počinjeni. Oni koji ne vjeruju, nek pogledaju šta je rekao general Kukanjac", kazao je tada Crnalić.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...