EVO SE I NAS TIČE: Erdogan objasnio značaj budućeg plinskog čvorišta u Istanbulu 

“Cijeli svijet je cijenio našu uravnoteženu politiku koju smo iskazali suočeni s ovom krizom. Da je zemlja u rukama opozicije, ne znam kako bismo proveli ovu zimu”, rekao je Erdogan. 

  • Evropa

  • 24. Okt. 2022  24. Okt. 2022

  • 0

Turska se pretvara u veliko čvorište prirodnog plina na koje će se brojne strane zemlje moći osloniti u budućnosti, rekao je u subotu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodajući da je njen uravnotežen stav o ukrajinskom sukobu pomogao Ankari da spriječi energetsku krizu, ne samo u Turskoj, nego i velikom dijelu Balkana.

Tokom govora na događaju u istočnoj turskoj pokrajini Malatya, Erdogan je kritikovao opoziciju koja ga je pozvala da izabere stranu u ukrajinskoj krizi. On je rekao da bi se Ankara, da je odbila da se uključi u dijalog i sa Moskvom i sa Kijevom, našla u istoj ranjivoj poziciji kao i Evropska unija. 

“Cijeli svijet je cijenio našu uravnoteženu politiku koju smo iskazali suočeni s ovom krizom. Da je zemlja u rukama opozicije, ne znam kako bismo proveli ovu zimu”, rekao je Erdogan. 

On je rekao da je Ankara izabrala drugi put u smislu energetske sigurnosti i da neće imati problema sa plinom, dodajući da će "Istanbul biti veliko čvorište prirodnog plina". 

Erdoganove izjave uslijedile su nakon njegove objave u srijedu da je prihvatio prijedlog svog ruskog kolege Vladimira Putina o stvaranju međunarodnog čvorišta prirodnog plina u zemlji. 

Dvojica lidera razgovarali su o tom pitanju prošle sedmice tokom samita u glavnom gradu Kazahstana, Astani. Ruski lider je predložio preusmjeravanje plina iz plinovoda Sjeverni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog mjeseca u očiglednim aktima sabotaže, preko Turske. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...