BAJROVIĆ TVRDI DA SE NALAZIMO NA POČETKU BORBE PROTIV KOLONIZACIJE: "Schmidt nije u stanju da shvati da je krenuo putem iz kojeg za njega nema izlaza" (VIDEO)

Kako nema u Stocu predsjedavajućeg iz drugih naroda? Tamo gdje ima uvodi se dodatna diskriminacija, koristi se popis iz 2013. jer to odgovara HDZ-u. To je jedna drskost, Schmidt se ponaša kao da se radi o životinjama, a ne o ljudima. Notorna je neistina da je ukinuo blokadu FBiH", smatra Bajrović.

  • Mini market

  • 24. Okt. 2022  24. Okt. 2022

  • 7

Ljudi su na ulicama, pokrenute su i Apelacije pred Ustavnim sudom. Neke su još u najavi. 

Potpredsjednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović je kazao da je odluka Schmidta anticivilizacijska, suprotna presudama Ustavnog suda.

"Bitno je da je poslana poruka, ne samo Schmidtu. Treba sačekati da se Ustavni sud očituje o apelaciji Komšića. Moj utisak je da će odluka biti poništena. Duboko je diskriminatorska, a poruka je da Evropska konvencija o ljudskim pravima ne vrijedi za BiH, da BiH nema sistem jednakosti, da je svaka osoba rođena jednaka, bez obzira na boju kože, uvjerenja, etničku pripadnost… Na protestima su bili političari iz raznih opcija i poslali poruku da podržavaju zahtjeve građana. Ovo nisu bili politički protesti", kazao je Bajrović.

Smatra da odluka Schmidta neće ostati ovakva.

"Realno Schmidt neće biti smijenjen, može podnijeti ostavku jer je odluka protivna većinskoj volji građana BiH. To nije bio do sada slučaj. I današnja poruka Schmidta je bila bahata. Nije u stanju da shvati da je krenuo putem iz kojeg za njega nema izlaza. Nakon što Ustavni sud BiH obori odluku on dolazi u bezizlaznu poziciju. Schmidt ne želi građanima BiH položiti račun, ponaša se kao kolonijalni upravnik. Ovo je borba protiv kolonizatora, ovo je direktno stavljanje na stranu HDZ-a – naveo je Bajrović.

Pojasnio je da je u parlamentima gdje su Bošnjaci u većini broj Srba i Hrvata je gotovo jednak, a tamo gdje su Hrvati većina jedan je delegat iz drugih naroda.

"Po uzoru na aparthejd daje se HDZ-u mogućnost da upravlja demokratskom i demografskom većinom. U kantonima gdje HDZ vlada nema konstitutivnosti. Kako nema u Stocu predsjedavajućeg iz drugih naroda? Tamo gdje ima uvodi se dodatna diskriminacija, koristi se popis iz 2013. jer to odgovara HDZ-u. To je jedna drskost, Schmidt se ponaša kao da se radi o životinjama, a ne o ljudima. Notorna je neistina da je ukinuo blokadu FBiH", smatra Bajrović.

 Kazao je da je odluka Schmidta naštetila ugledu britanske i američke administracije.

"Odluka će se pretvoriti u suprotnost od onoga što žele postići. Pitanje je da li će se moći uraditi ono što je bila Schmidtova namjera. Javnosti je jasno da je namjera bila da se od BiH pravi light verzija aparthejd režima. Ovdje Zagreb dobiva zlatnu dionicu i odlučuje šta će se dešavati u BiH, to je bila namjera. Nalazimo se na početku borbe protiv kolonizacije BiH",  naveo je Bajrović za Hayat.

Dodao je da Schmidt ima pravo da nameće odluke, ali ne one suprotne Ustavu BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...