MIRO LAZOVIĆ O DANAŠNJIM PROTESTIMA: "Oni su opomena Schmidtu i OHR-u; prejaka retorika da je uveden aparthejd, rasna segregacija..."

"To nije slučaj zaista u ovim mjerama i mislim da one zaslužuju u jednom segmentu kritiku i podržavam one koji smatraju da se treba kritički osvrnuti na drugi dio. Kritiku zaslužuju u dijelu gdje se smatra da je podizanje kvote sa 57 na 80 članova Doma naroda na neki način izlazak u susret HNS-u", kaže on.

  • Politika

  • 24. Okt. 2022  24. Okt. 2022

  • 7

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990., komentarisao je današnje proteste građana ispred OHR-a, ali i samo djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Smatra kako protest ne može biti loš, jer se na taj način podiže svijest građana.

"Pozdravljam svako okupljanje građana. Kad god imaju potrebu ili kad god osjećaju potrebu da reaguju da to i učine na organizovan način. To ne može biti loše za BiH jer svijest ljudi se gradi, da građani u svakom trenutku kada osjete da je BiH ugrožena nekim potezom, bez obzira da li to dolazilo od OHR-a ili međunarodne zajednice, da svoj revolt, neslaganje iskažu okupljanjem", rekao je Lazović.

Ipak, nije siguran koliko će efekta današnji protest zapravo imati.

"Koliko će imati efekta ovo današnje okupljanje u kontekstu kritika zbog donošenja odluka, nisam siguran da će imati nekog velikog efekta, ali u svakom slučaju ovo okupljanje ja razumijem kao opomenu OHR-u i Christianu Schmidtu da će sve naredne aktivnosti biti pod prismotrom građana koji će se okupljati. I to je dobro. BiH fali javna kritička svijest", kazao je.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt, Lazović ističe da one nisu toliko loše koliko pojedinci to pokušavaju predstaviti u javnosti.

"Ne slažem se sa prejakom retorikom koja podrazumijeva da je uveden aparthejd, rasna segregacija. To nije slučaj zaista u ovim mjerama i mislim da one zaslužuju u jednom segmentu kritiku i podržavam one koji smatraju da se treba kritički osvrnuti na drugi dio. Kritiku zaslužuju u dijelu gdje se smatra da je podizanje kvote sa 57 na 80 članova Doma naroda na neki način izlazak u susret HNS-u. Međutim, prvi dio tih odluka je nešto što treba trezveno razmotri i vidjeti koji su pozitivni efekti deblokade Federacije. I Schmidt je u tom prvom dijelu napravio tu deblokadu. Ona je u dobrom dijelu osigurana, premda treba insistirati da gospodin Schmidt do kraja pojasni te mjere, da kompetencije Doma naroda svede na pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Drugi potez koji bi Schmidt trebao povući je implementacija presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura", istakao je Lazović u intervjuu za FTV.

Kada je riječ o državnoj imovini, Lazović kaže da je to vlasništvo Bosne i Hercegovine, te da je Zakon o državnoj imovini potrebno donijeti u Parlamentu BiH.

"To je krucijalno političko pitanje koje zaokuplja Milorada Dodika i njegovu politiku. Da bi Dodik dobio ono što želi, on državnu imovinu mora uknjižiti na entitet, što sada ne može. Mislim da je gospodin Schmidt svjestan toga. Neophodno je da se na državnoj razini donese Zakon o državnoj imovini kojim će se regulisati status te imovine i eventualno izvršiti moguća distribucija te imovine na niže nivoe vlasti ili regulisati pravo korištenja te imovine od strane nižih nivoa vlasti. Tako će se u potpunosti zaštititi državna imovina. Ali ono što Milorad Dodik radi je veoma opasno. On javno stvara sliku da RS ima svoju imovinu koju su oni unijeli u BiH, što apsolutno nije tačno. BiH je vlasništvo dva entiteta i sve što se nalazi u ta dva entiteta je vlasništvo BiH", poručio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...