GRLIĆ RADMAN UZBURKAO DUHOVE: "Željko Komšić je nelegitimni predstavnik, nije izabran glasovima Hrvata u BiH i to se mora mijenjati..."

Ministar vanjskih i europskih poslova RH tvrdi kako Hrvatska snažno podržava i od samih početaka je snažno podržavala europsku perspektivu BiH.

  • Regija

  • 26. Okt. 2022  

  • 25

O važnosti Krimske platforme, ali i drugim vanjskopolitičkim temama u programu HRT-a govorio je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

Izjave predsjednika RH Zorana Milanovića da se odbija susresti s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi jer se ne zna šta će Pelosi za dvije sedmice biti, Grlić Radman je nazvao – velikim političkim gafom.

– Sve se više pokazuje da je predsjednik u svojem mišljenju izoliran, svijet shvaća o čemu se tu radi i njegova je uloga u Krimskoj platformi nebitna. Jedino što znatiželju izaziva su njegovi komentari. Bitna je hrvatska vanjska politika, politika ove Vlade i premijera Andreja Plenkovića koji je snažno zagovarao solidarnost prema Ukrajini i koji je više puta bio u Ukrajini. Hrvatska se prepoznaje upravo preko Andreja Plenkovića, preko politike hrvatske vlade, preko naših poruka i našeg aktivnog odnosa i vrlo jasne politike kada je u pitanju osuda ruske agresije na Ukrajinu, poručio je on.

Na sastanak Krimske platforme bila je pozvana i Srbije koja se nije odazvala. Radman kaže da je time Srbija poslala krivu poruku.

– Još uvijek ne znam zašto je Srbija toliko zarobljena ili “ušančena” u jednu poziciju neodređivanja, iako se kroz ovaj postupak zapravo odredila. Jedino Bjelorusija i Srbija nisu osudile rusku agresiju na Ukrajinu. Mi razumijemo zašto Bjelorusija nije to učinila, ali je nejasno zašto to nije učinila Srbija koje je na Zapadnom Balkanu i koja želi postati članica Europske unije, rekao je on dodavši da se Srbija mora odrediti na kojoj je strani.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH tvrdi kako Hrvatska snažno podržava i od samih početaka je snažno podržavala europsku perspektivu BiH.

– Hrvati u Bosni i Hercegovini su iskazali veliko zanimanje i angažman da se formira vlast što prije kao bi se stekao kandidacijski status BiH za članstvo u Europskoj uniji. To je preduvjet kao i donošenje određenih zakona . Hrvatska snažno podržava i od samih početaka je snažno podržavala europsku perspektivu BiH. Situacije u BiH je puno bolja nego što je bila, Hrvati sigurno neće biti preglasani kada je u pitanju Dom naroda, ali što se tiče Predsjedništva Hrvati u BiH nisu zadovoljni i dalje nemaju svoga predstavnika u Predsjedništvu, još uvijek Hrvatima predstavnika bira većinski narod, dakle Bošnjaci. Željko Komšić je nelegitimni predstavnik, nije izabran glasovima Hrvata u BiH i to se mora mijenjati, poručio je ministar Grlić Radman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...