PRESUDA SUDA BiH. Miroslav Vrljičak i Vjekoslav Bošnjak kažnjeni s četiri i po godine zatvora zbog utaje više od 670.000 KM

Miroslav Vrljičak i Vjekoslav Bošnjak su oglašeni krivim da su na način opisan u izreci presude postupajući suprotno odredbama Zakona o akcizama BiH i Zakona o PDV-u oštetili budžet BiH u iznosu od 673.827,87 KM.

  • Hronika

  • 26. Okt. 2022  

  • 1

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu u predmetu Miroslav Vrljičak i drugi kojom su optuženi Vjekoslav Bošnjak i Miroslav Vrljičak oglašeni krivim za počinjenja krivičnog djela porezna utaja ili prevara.

Sud je optuženom Miroslavu Vrljičku izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i, kao sporednu, novčanu kaznu u iznosu 15.000 KM. Optuženom Vjekoslavu Bošnjaku Sud je izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci i kao sporednu, novčanu kaznu u iznosu 20.000 KM.

Miroslav Vrljičak i Vjekoslav Bošnjak su oglašeni krivim da su na način opisan u izreci presude postupajući suprotno odredbama Zakona o akcizama BiH i Zakona o PDV-u oštetili budžet BiH u iznosu od 673.827,87 KM.

- Na osnovu članova 110. i 111. KZBiH, od optuženih Miroslava Vrljička i Vjekoslava Bošnjaka se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 673.827,87 KM, koji iznos su optuženi dužni uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od deset mjeseci od dana pravomoćnosti presude - navodi se u saopćenju.

Na osnovu Zakona o krivičnom postupku BiH prema optuženom pravnom licu Trgotank d.o.o. Fojnica odbijena je optužba čime bi počinilo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude, saopćeno je iz Suda BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...