PREDSJEDNICA KOSOVA VJOSA OSMANI TVRDI: "Zahtjev međunarodnih partnera za produženje roka za preregistraciju vozila nije pritisak"

Dvomjesečni rok za preregistraciju završava se 31. oktobra.

  • Regija

  • 26. Okt. 2022  26. Okt. 2022

  • 1

Povodom zahtjeva predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da se produži rok za preregistraciju vozila sa srpskih na tablice Kosova, predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je to sugestija, a ne pritisak.

Posebni izaslanik SAD-a Gabriel Escobar tokom boravka prošle nedjelje u Prištini zatražio je da se taj rok produži za deset mjeseci.

Isti zahtjev je uputila i Evropska unija. Dvomjesečni rok za preregistraciju završava se 31. oktobra.

"Ne bih to nazvala pritiskom. Sve što dolazi od naših prijatelja je sugestija s najboljom mogućom namjerom. Kao i mi kao institucionalni lideri tako i naši međunarodni prijatelji, imaju za cilj da održimo mir i stabilnost na Kosovu i šire. Što se tiče mog stava o registarskim tablicama, iznijela sam ga prije nekoliko dana. Isti je da je to pitanje vladavine prava i u punoj koordinaciji s našim međunarodnim partnerima naći ćemo rješenje kako se srpski građani ne bi osjećali ugroženo niti uplašeno", kazala je Osmani, odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je istakla da treba kroz razgovor pronaći zajedničko rješenje u skladu sa zakonskim i ustavnim obavezama institucija i kako bi se svi Srbi osjećali zaštićeno 

Dodala je da Srbi moraju biti zaštićeni od stalnih prijetnji koje imaju od srpskih kriminalnih grupa.

"Vjerujem da će se naći rješenje koje i poštuje rok i štiti Srbe od tih stalnih prijetnji", kazala je Osmani.

Premijer Kosova Albin Kurti je u utorak izjavio da neće biti odlaganja roka te je pozvao srpske građane da promijene registarske tablice vozila s nelegalnih srpskih s oznakama gradova Kosova na legalne RKS tablice, uz sve finansijske olakšice, bez carinske takse, bez akcize i bez poreza na dodatnu vrijednost.

Na zahtjev međunarodnih saveznika, Vlada Kosova je već jednom pomjerila prvobitno planirani rok, nakon što su 31. jula lokalni Srbi kamionima i teškom mašinerijom blokirali puteve na sjeveru Kosova, javlja Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...