KRAJ PRIČE: Ford najavio kada će prestati proizvoditi legendarni model kojeg obožavaju na Balkanu…

Kraj proizvodnje Fieste također će označiti kraj proizvodnje motora s unutarnjim sagorijevanjem u jednoj od najvažnijih Fordovih tvornica izvan Sjedinjenih Država.

  • Auto

  • 27. Okt. 2022  

  • 0

Ford je službeno potvrdio da će Fiestu ukinuti u junu 2023. Umjesto Fieste, Ford planira proizvoditi električnu Pumu. Mali SUV tako će zamijeniti sjajni mali gradski automobil.

Proizvođač automobila objavio je dvominutni video kako bi se oprostio od Fieste i također prikazao njezinu zamjenu s nultom emisijom.

Fiesta je u prodaji 47 godina, u devet generacija i prodano je oko 18 miliona primjeraka. Proizvodnja se trenutno odvija u Kölnu, a Ford kaže da će samo verzija hatchbacka s pet vrata nastaviti silaziti s proizvodne trake do ljeta sljedeće godine.

Proizvođač će držati knjige narudžbi otvorenima dok se ne popuni preostali volumen proizvodnje. Kraj proizvodnje Fieste također će označiti kraj proizvodnje motora s unutarnjim sagorijevanjem u jednoj od najvažnijih Fordovih tvornica izvan Sjedinjenih Država. Tvornica u Kölnu transformirat će se u centar za elektrifikaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...