"MOSTAR NE ZABORAVLJA PRIJATELJE": Valentinu Inzku uručeno priznanje Centra za mir i multietničku saradnju

Priznanje "Mostar peace connection" uručeno je upravo Inzku zbog nametanja izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, davanje naziva javnim institucijama po imenima presuđenih ratnih zločinaca

  • Vijesti

  • 29. Okt. 2022  29. Okt. 2022

  • 0

Centar za mir i multietničku saradnju danas održava svoju tradicionalnu manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje”. Tim povodom jedan od gostiju je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. On je svojim dolaskom izazvao veliku pažnju, a prilikom šetnje starim dijelom uz Stari most mnogi su izrazili želju za fotografijom što mu nije teško palo. 

Priznanje "Mostar peace connection" uručeno je upravo Inzku zbog nametanja izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, davanje naziva javnim institucijama po imenima presuđenih ratnih zločinaca. Iako je Inzko izmjene nametnuo krajem jula 2021. godine uoči dolaska novog visokog predstavnika Christiana Schmidta Tužilaštvo BiH još nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida. Glavni tužilac Milanko Kajganić tvrdi da je razlog nepostojanje "sudske prakse u takvim slučajevima" i da trebaju konkretni dokazi. 

Inzko je i nakon odlaska iz BiH ostao uključen u političke tokove u BiH, i vrlo često je u posljednje vrijeme boravio u BiH. 

Tokom posjete Mostaru Inzko je razgovarao i sa Safetom Oručevićem, bivšim gradonačelnikom Mostara i idejnim tvorcem Centra za mir.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...