VELIKA PRIJATELJICA BiH VALERIE HUGHES OČITALA ŽESTOKU LEKCIJU ZAPADU: "Bonskim ovlastima se podržavaju najgori nacionalistički impulsi"

Ona navodi kako niko nije mogao zamisliti, kada je Dayton potpisan, da će jednog dana visoki predstavnik koristiti bonske ovlasti kako bi pomagao i podržavao neke od najgorih nacionalističkih impulsa ako ne i sila.

  • Mini market

  • 01. Nov. 2022  01. Nov. 2022

  • 8

Nakon održanog godišnjeg Balkanskog okruglog stola pod nazivom "Izbori, protesti i politička previranja na Balkanu" kojeg je organizirao Harriman Institute, a na kojem su učestvovali Reuf Bajrović, Kurt Bassuener, Goran Miletić i drugi, na Twitteru se oglasila irska aktivistkinja i velika prijateljica BiH Valerie Hughes, bivša zaposlenica Misije OSCE-a u našoj zemlji.

Hughes je najprije primijetila kako postoji jaz između tačaka razgovora u odnosu na Ukrajinu gdje se konačno govori o demokratiji ljudskog dostojanstva i politika na Balkanu gdje nivo utjecaja nikada nije bio veći.

Ona navodi kako niko nije mogao zamisliti, kada je Dayton potpisan, da će jednog dana visoki predstavnik koristiti bonske ovlasti kako bi pomagao i podržavao neke od najgorih nacionalističkih impulsa ako ne i sila.

"Znate da imate problem kada ruski ambasador aplaudira potezu visokog predstavnika kojeg odbija da prizna. To bi mogao biti pokazatelj da imate problem", smatra Hughes koja dodaje da je ovo najveća kriza kredibiliteta SAD-a u BiH od 1992. godine, ali i za Veliku Britaniju.

"Bilo kakva odluka o Bosni se ne može donijeti bez pristanka (hrvatskog) HDZ-a. Imate manjinu zaduženu za većinu stanovništva čiji glas nije bitan jer je tako odlučio neki njemački diplomata", pojašnjava Hughes ocjenjujući najave visokog predstavnika Christiana Schmidta da promijeni Ustav nadrealnim.

Hughes opisuje stanje u BiH kao nevjerovatno sumornu sliku onoga što politike postižu uprkos tome što Zapad ima veći utjecaj na Zapadnom Balkanu.

Srbiju je opisala kao centrom za antiljudska prava, gdje su nacionalistički fašisti mnogo jači nego u Evropi, cijelom svijetu, a kamoli na Balkanu, opisujući je kao zemlju u kojoj nema više minimum ljudskih prava ni poštovanja minimalnih standarda.

"Ako je zapadu zaista stalo do regiona i ako se brine o širem uticaju Rusije na EU, ne mogu smisliti bolje vrijeme da se danas suprotstavimo ruskim utjecajnim operacijama, jer je ovo zaista prava stvar i pravo vrijeme za to", smatra Hughes.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...