BURNO U SARAJEVU: Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, Čampara ne želi učestvovati u...

U januaru Ustavni sud FBiH ostaje bez još jednog sudije jer Kata Senjak odlazi u penziju.

  • Vijesti

  • 02. Nov. 2022  

  • 2

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH koja je prekinuta 19. oktobra, nakon što je potvrđeno troje sudija jer nije bilo dogovora o četvrtom nedostajućem sudiji Ustavnog suda FBiH bit će nastavljena danas u podne.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH omogućio da Dom naroda u ovom sazivu izabere nedostajuće sudije Ustavnog suda FBiH, a taj rok ističe 2. novembra.

Trenutni saziv Ustavnog suda FBiH izgleda ovako: troje Hrvata, dvoje Bošnjaka, dvoje Srba i jedna sutkinja iz reda Ostalih.

Još uvijek nije jasno koji kandidat će biti izabran osim što treba biti s liste VSTV-a.

Kandidat Dubravko Čampara koji jeste bio na listi VSTV-a, zvanično je obavijestio Dom naroda da se povlači iz procedure. On je dao svoje viđenje cijele procedure izbora te poručio da ne želi učestvovati u političkom procesu.

Delegat Jasmin Duvnjak mišljenja je da nedostajući sudija treba biti iz reda Bošnjaka jer je ranije jedan sudija otišao u penziju.

Delegati još uvijek ne znaju po kojem modelu će se izjašnjavati o kandidatima, ali je stručnost sigurno jedna od osnovnih kvalifikacija.

Ukoliko ne bude izabran sudija sa listi VSTV-a onda opcija ostaje novi konkurs.

U januaru Ustavni sud FBiH ostaje bez još jednog sudije jer Kata Senjak odlazi u penziju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...