BIT ĆE POSLJEDICA: Neuspješno lansiranje sjevernokorejske interkontinentalne rakete...

Sjeverna Koreja se usprotivila tim vježbama u izjavama objavljenim ove sedmice, prije nego što je pojačala tenzije na poluotoku serijom testiranja oružja u srijedu i četvrtak.

  • HiTec

  • 03. Nov. 2022  

  • 0

Sumnja se da je lansiranje najmoćnije interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Sjeverne Koreje u četvrtak bilo neuspješno, prema izvoru iz vlade Južne Koreje, jer je Pjongjang intenzivirao svoja testiranja raketa i pored protivljenja SAD-a i Južne Koreje koji svoje vojne vježbe trebaju okončati u petak, prenosi CNN.

Međutim, u roku od nekoliko sati nakon pretpostavljenog neuspješnog testa, Washington i Seoul su se složili da produže te vježbe širokih razmjera na zasad nepoznati datum, prema saopćenju južnokorejskih zračnih snaga, u kojem se kaže da je "bilo potrebno pokazati solidan kombinirani odbrambeni stav bilateralnog saveza u trenutnoj sigurnosnoj krizi, pojačanoj provokacijama Sjeverne Koreje.”

Zajedničke vježbe pod nazivom "Oluja budnosti" počele su u ponedjeljak i uključuju 240 aviona i "hiljade pripadnika oružanih snaga iz obje zemlje, navodi američko ministarstvo odbrane.

Sjeverna Koreja se usprotivila tim vježbama u izjavama objavljenim ove sedmice, prije nego što je pojačala tenzije na poluotoku serijom testiranja oružja u srijedu i četvrtak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...